Elke dierenliefhebber weet hoe sterk de band tussen mens en dier kan zijn. Dat bewijst zich ook onder bijzondere omstandigheden. Honden, katten paarden, duiven en diverse andere dieren verrichtten tijdens oorlogen en andere rampen veelvuldig uitzonderlijke en levensreddende prestaties of boden steun aan mensen die het moeilijk hadden.
De Nederlandse kunstenares Henriëtte Ronner-Knip (1821-1909) specialiseerde zich in romantische dierschilderingen. Vooral haar schilderijen van katten waren eind negentiende eeuw erg populair.
Het begrip poespas betekent zoiets als: onzin, drukte om niks, ophitserij, gedoe of in populair taalgebruik: ongein. Waar komt de term poespas vandaan? Wat is de herkomst van dit woord?
Een orgel gemaakt van varkens, die voor de muziek zorgen. Het lijkt absurd, maar zo’n varkensorgel heeft echt bestaan. Het bijzondere instrument kreeg de naam ‘Piganino’, een samenstelling van het Engelse woord pig (varken) en piano.
Katten spelen in de geschiedenis soms een bijzondere rol. Af en toe weten ze historische ontwikkelingen te katalyseren (versnellen) of zetten ze gebeurtenissen naar hun hand cq. poot. In tijden van oorlog zijn katten vaak het lijdend voorwerp: lang niet alle katten blijken over de spreekwoordelijke negen levens te beschikken.
Ook voor poezen was de Tweede Wereldoorlog een hoogst onzekere periode. Ze stonden aan een intensieve vervolging en honger bloot. Misschien wel de helft van de populatie heeft het niet overleefd.
Op internet gaat momenteel een foto rond van een eeuwenoud document met daarop een aantal pootafdrukken van een kat. Een promovendus ontdekte het document onlangs in de archieven van de Kroatische stad Dubrovnik. Hij maakte er een foto van en dankzij de social media werd die foto een hype. De pagina met kattenpootjes bevindt zich in een boek uit 1445
Uit een nieuwe studie blijkt dat tijgers vermoedelijk minder verwant zijn aan leeuwen, luipaarden en jaguars dan aanvankelijk gedacht. Hoewel al lang duidelijk is dat de ‘grote katten’ als de leeuw en de tijger vrij veel overeenkomsten hebben, blijken ze toch niet zo verwant aan elkaar als gedacht. Lang werd namelijk gedacht dat alle grote katachtigen ongeveer tegelijkertijd uit een