Dark
Light

Kazimir Malevich in het Stedelijk Museum

Auteur:
1 minuut leestijd

Kazimir Malevich, Baadsters op de rug gezien, 1908-1909. Collectie Stedelijk Museum Khardzhiev-Chaga.
Kazimir Malevich, Baadsters op de rug gezien, 1908-1909. Collectie Stedelijk Museum Khardzhiev-Chaga.
Koningin Máxima opent vrijdag in het Stedelijk Museum de tentoonstelling Kazimir Malevich en de Russische avant-garde.

De Russische kunstschilder Kazimir Malevich (1878–1935) is een van de belangrijkste grondleggers van de abstracte kunst en het Stedelijk Museum in Amsterdam beheert de grootste verzameling werken van Malevich buiten Rusland. In 1989 organiseerde het museum voor het laatst een grote Malevich-tentoonstelling.

Kazimir Malevich, De houthakker (recto) / Boerenvrouwen in  kerk (verso), 1912. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam
Kazimir Malevich, De houthakker (recto) / Boerenvrouwen in kerk (verso), 1912. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam


De tentoonstelling is het sluitstuk van het veelbesproken Nederland-Rusland jaar en georganiseerd in samenwerking met Tate Modern, Londen, en de Kunst- en tentoonstellingshal van de Bondsrepubliek Duitsland (Bundeskunsthalle) in Bonn. Volgend jaar reist de tentoonstelling door naar deze musea.

In tegenstelling tot eerdere Malevich-tentoonstellingen in het Stedelijk geeft de nieuwe presentatie geen geïsoleerd beeld van Malevich, maar wordt hij geplaatst te midden van zijn tijdgenoten. Malevich was naast kunstenaar namelijk ook een invloedrijk leraar en vurig pleitbezorger van de nieuwe kunst. Het Stedelijk:

De tentoonstelling is daarmee een eerbetoon aan de Russische avant-garde van begin twintigste eeuw, met Kazimir Malevich als prominent middelpunt. Malevich is vooral bekend om zijn abstracte kunst, maar hij werd geïnspireerd door diverse kunststromingen uit zijn tijd, waaronder het impressionisme, symbolisme, fauvisme en het kubisme, terwijl zijn eigen abstracte beeldtaal deels geworteld is in de Russische volkskunst en iconen

Naast werk van Malevich is in de tentoonstelling onder meer werk te zien van kunstenaars als
Marc Chagall, Ilia Chashnik, Boris Ender, Natalia Goncharova, Wassily Kandinsky, Ivan
Kyun, Mikhail Larionov, Alexander Rodchenko en Olga Rozanova.

Kazimir Malevich en de Russische avant-garde is in het Stedelijk te zien van 19 oktober 2013 tot en met 2 februari 2014.

×