Dark
Light

Keulen bouwt museum over Joodse geschiedenis stad

Auteur:
1 minuut leestijd

Synagoge van Keulen op een ansichtkaart uit 1903
In de Duitse stad Keulen wordt nog dit jaar begonnen met de bouw van een Joods museum. De cultuurwethouder van de stad heeft dat donderdag bekendgemaakt.

In het nieuwe museum zal uitgebreid aandacht besteed worden aan de Joodse geschiedenis van Keulen. In de middeleeuwen woonde er een grote hoeveelheid Joden in de stad. In 1183 kregen de Joden zelfs een eigen gebied toegewezen, rond het huidige raadhuis van



Keulen. De Joden konden daar op zichzelf wonen. Het gebied kon ook afgezet worden.

In 1349 werd de Joodse wijk in Keulen aangevallen door anti-semitische inwoners van de stad. De Joden werden door hen onder meer verantwoordelijk gehouden voor de uitbraak van de pest. Het merendeel van de Joden werd tijdens deze aanval gedood.

Rond het raadhuis van Keulen zijn de afgelopen jaren veel opgravingen gedaan die herinneren aan de Joodse geschiedenis van de stad. Er werden onder meer resten van een synagoge, mikwe (ritueel bad), ziekenhuis en bakkerij blootgelegd.

De bouw van het Joods museum gaat in totaal 52 miljoen euro kosten. Het is de bedoeling dat het museum de deuren in 2015 of begin 2016 zal openen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×