Dark
Light

Het kleinste werkje van Hendrik Willem Mesdag

Auteur:
2 minuten leestijd

Een superklein werkje van Hendrik Willem Mesdag (1831-1915), dat vorig jaar werd ontdekt in het Nationaal Archief in Den Haag, is vanaf volgende week te zien in de tentoonstelling “Het echtpaar Mesdag-van Houten” in de Fraeylemaborg in Slochteren.

Kalme zee, olieverf op doek (H.W. Mesdag 1860-1900). Collectie Rijksmuseum.
Kalme zee, olieverf op doek (H.W. Mesdag 1860-1900). Collectie Rijksmuseum.
Het gaat om een aquarelletje van 5,4 bij 2,9 centimeter dat in 1854 werd gemaakt. Bijzonder is dat op de achterzijde een gedichtje is te vinden. Mesdag maakte het hoogstwaarschijnlijk voor zijn verloofde Sientje van Houten. Behalve door zijn afmeting is de kleine Mesdag bijzonder omdat het een vroeg riviergezicht is met Mesdags karakteristieke belichting van het water door de zon. Volgens kenners een voorbode van zijn latere werk als zeeschilder.

De honderdste sterfdag van Hendrik Willem Mesdag krijgt dit jaar landelijk veel aandacht. De Fraeylemaborg:

“Iedereen kent de naam Mesdag van het beroemde Panorama Mesdag in Den Haag en van het museum de Mesdag Collectie. H.W. Mesdag had de zee als specialisme gekozen voor zijn schilderijen en was daarin zeer succesvol. Zijn vrouw Sientje (1834-1909 blonk vooral uit in landschappen en stillevens. Maar beiden schilderden ze ook verrassende andere thema’s, zoals portretten, dieren en gebouwen.”

Dit kunstenaarsechtpaar is geboren en getogen in Groningen en speelde later vanuit Den Haag een toonaangevende rol in de kunst rond 1900.

Mesdag was eerst in Groningen werkzaam bij de bank van zijn vader en koos pas op latere leeftijd voor het kunstenaarsbestaan. Hij kon dat mede doen dankzij de ruime erfenis die zijn vrouw Sientje van Houten in 1866 kreeg na het overlijden van haar vader. Sientje van Houten groeide op aan het Damsterdiep in Groningen als dochter van een houthandelaar.

Hendrik Willem Mesdag - Schepen op zee onder bewolkte hemel
Hendrik Willem Mesdag – Schepen op zee onder bewolkte hemel

Haar neef Gerrit van Houten (1866-134) was ook een begaafd kunstenaar. De Gerrit van Houten Stichting is eigenaar van de Fraeylemaborg en hierdoor is er altijd al veel fraai werk van de familie Mesdag-van Houten in de borg te bewonderen.

De Mesdag-werken in de tentoonstelling komen deels uit privébezit, van nazaten van de kunstenaar en zijn vrouw. De tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met de Gerrit van Houten Stichting, het Panorama Mesdag in Den Haag en het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen. De tentoonstelling, getiteld “Het echtpaar Mesdag-van Houten”, loopt van 24 oktober 2015 tot en met 8 februari 2016 en is te zien in het koetshuis van de Fraeylemaborg.

×