////

Kleitablet met verzen uit de ‘Odyssee’ ontdekt

De gegraveerde inscripties zijn verzen uit de Odyssee van Homerus (Griekse ministerie van Cultuur)
De gegraveerde inscripties zijn verzen uit de Odyssee van Homerus (Griekse ministerie van Cultuur)

Een team van Griekse en Duitse archeologen denkt een fragment van een van de oudste overgebleven geschreven versies van de Odyssee, het wereldberoemde epische gedicht van Homerus, te hebben gevonden.

Het kleitablet dat werd gevonden bij Olympia (Griekse ministerie van Cultuur)
Het kleitablet dat werd gevonden bij Olympia (Griekse ministerie van Cultuur)
Ze deden hun ontdekking bij opgravingen op de archeologische site van het oude Olympia, bij de verwoeste tempel van Zeus. Daar vonden ze een kleitablet met gegraveerde inscripties, die dertien verzen van de Odyssee bleken te bevatten. Het gaat om verzen uit het veertiende boek waarin de held Odysseus varkenshoeder Eumaios toespreekt.

Volgens het Griekse ministerie van Cultuur moet de precieze datering nog worden bevestigd, maar voorlopig onderzoek zegt dat het kleitablet vermoedelijk van voor de derde eeuw na Christus stamt. In een persbericht noemt het ministerie de inscriptie van grote archeologische, literaire en historische waarde.

24 boeken

De Odyssee is een episch gedicht dat waarschijnlijk rond 675–725 voor Christus werd geschreven door de Griekse dichter Homerus. De 12.109 dichtregels zijn ingedeeld in 24 boeken, genummerd met Griekse kleine letters α (alpha) t/m ω (omega). Het epos gaat over de zwerftocht van Odysseus, de koning van Ithaca, die na afloop van de Trojaanse Oorlog tien jaar doet over de reis naar huis.

De Odyssee is het tweede grote gedicht – na de Ilias – dat wordt toegeschreven aan Homerus. Het wordt algemeen beschouwd als een van ’s werelds grootste literaire werken.

~ Natascha NeefParakalo

Boek: Ilias & Odyssee
Overzichtspagina Griekse mythologie

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: