Dark
Light

Koning onthult gerestaureerde Glazen Koets

Auteur:
1 minuut leestijd

Koningin Wilhelmina stapt in de Glazen Koets, na de voltrekking van het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard. (Delpher - Limburger koerier, 1937)
Koningin Wilhelmina stapt in de Glazen Koets, na de voltrekking van het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard. (Delpher – Limburger koerier, 1937)
De historische Glazen Koets is de afgelopen vijf jaar opgeknapt. Op 16 maart onthult koning Willem-Alexander in het Louwman Museum in Den Haag hoe het rijtuig er nu uitziet. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft dat bekendgemaakt.

Met de onthulling opent de Koning een tentoonstelling over de restauratie van het rijtuig. De Glazen Koets wordt tentoongesteld in het kader van de viering van 200 jaar Koninkrijk. Op de dag dat de tentoonstelling officieel wordt geopend, is het 200 jaar geleden dat Willem I het koningschap aanvaardde.

Oudste rijtuig

Koning Willem I bestelde de Glazen Koets in 1821 bij de Brusselse rijtuigbouwer Pierre Simons, die het rijtuig in 1826 afleverde. Het is daarmee het oudste rijtuig van het Koninklijk Staldepartement en wordt alleen bij speciale gelegenheden gebruikt. Zo was de koets onder meer te zien bij het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard en het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus.

De Glazen Koets heeft een donkerblauwe kast, afgezet met een brede vergulde lijst van laurier- en eikenbladeren. De naam komt van het glas dat de kwetsbare ornamentenrand die onder de vensters op de kast van de koets is aangebracht, beschermt. Het interieur is bekleed met purper en beige fluweel en voorzien van geborduurde passementen, de zitkussens zijn gevuld met een vulling van paardenhaar. De hemel is gemaakt van geborduurde beige en hemelsblauwe zijde.

Louwman Museum

Het Louwman Museum geeft een overzicht van de ontwikkeling van de auto in al zijn verschijningsvormen, vanaf de rijtuigen uit de negentiende eeuw tot de 70-er jaren.

De collectie omvat ruim tweehonderdvijftig antieke en klassieke auto’s. Van 17 maart tot en met 21 juni zijn de Glazen Koets en de tentoonstelling over de restauratie in het museum te zien.

×