KlussenKlussen

Evertje Schouten (1852-1945) – Voedster van prinses Wilhelmina

Een koningin die moeder werd, gaf het eigen kind vroeger normaal gesproken niet de borst. Aan borstvoeding werd echter wel veel belang gehecht en daarom ging men op zoek naar jonge moeders die het koninklijke kroost van melk konden voorzien. Prinses Wilhelmina werd twee jaar lang gevoed door Evertje Schouten, een meisje uit Uddel, met wie ze de rest van haar leven contact zou houden.

- ad -

Evertje Schouten, portret door Otto Eerelman in de Koninklijke Verzameling
Evertje Schouten, portret door Otto Eerelman in de Koninklijke Verzameling
In de loop der eeuwen voedden talloze vrouwen prinsjes en prinsesjes, maar de naam van de voedster van Wilhelmina is dus nog bekend. Haar portret hangt op Paleis Het Loo, in de voormalige speelkamer van het jonge prinsesje. Ze was niet de eerste voedster van de prinses. Na de geboorte werd Wilhelmina eerst aan de borst gelegd van een vrouw genaamd Oskam, maar haar dienstverlening beviel slecht. Het werd haar onder meer niet in dank afgenomen dat ze de prinses tutoyeerde.

Op zoek naar een vervanger viel het oog van een hoffunctionaris op de echtgenote van de 23-jarige Reijer van der Zande, die later de hoofdkoetsier van koningin Emma zou worden. Deze jonge moeder, Evertje Schouten, die zelf nog borstvoeding gaf aan haar pasgeboren kind, werd naar het paleis geroepen. Toen Wilhelmina goed bij haar bleek te drinken, en bovendien naar de voedster lachte, besloot men Evertje een dienstbetrekking aan te bieden.

Twee jaar lang voedde de vrouw uit Uddel, in het paleis bekend als Vrouw van der Zande, de jonge prinses. Haar eigen kind bleef achter in Uddel en werd in de tussentijd gevoed door een schoonzus. Evertje Schouten werd goed betaald voor haar diensten. Ze ontving zestig gulden per maand én kost en inwoning. Volgens sommige berichten leerde ze de prinses, die haar liefkozend “Etta” noemde, binnen negen maanden lopen.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Boerderij

Wilhelmina bleef in haar latere leven contact houden met haar minnemoeder. Na de geboorte van Juliana stelde ze een van haar dochters aan als kamermeisje. Als koningin liet Wilhelmina ook een boerderij voor haar voormalige voedster bouwen aan de Zwolseweg in Elspeet.

Lees ook: Koningin Wilhelmina der Nederlanden (1880-1962)
Boek: Eenzaam maar niet alleen – Memoires van koningin Wilhelmina
Overzicht van artikelen over het Nederlands Koningshuis

Leeuwarder courant, 28-12-1989 (Delpher)
Leeuwarder courant, 28-12-1989 (Delpher)

Bronnen

Paleis Het Loo
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010567149
https://www.npo.nl/tijd-voor-max/23-04-2013/POW_00576287

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Wereldwandelaars (1911) – Een verbond van idealisten

  Wereldwandelaars (1911) – Een verbond van idealisten

  Ze noemden zichzelf ‘wereldwandelaars’, en in de zomer van 1911 vertrokken ze vanaf de Dam voor een voetreis van jaren. Onderweg deden ze voor kranten en tijdschriften verslag van hun avonturen – tot de Grote Oorlog uitbrak en de kleine …Lees bericht »
 • Biologieleraar wilde seks tussen aap en mens

  Biologieleraar wilde seks tussen aap en mens

  De Nederlandse biologieleraar Herman Marie Bernelot Moens (1875-1938) wilde de evolutietheorie bewijzen door in Afrika mensen met apen te gaan kruisen. Hij slaagde er zelfs in om voor dit absurde plan subsidiegeld los te kweken bij koningin Wilhelmina.Lees bericht »
 • De uitvinding van de boekdrukkunst

  De uitvinding van de boekdrukkunst

  De uitvinding van de boekdrukkunst rrond 1445 heeft grote invloed gehad op de wereldgeschiedenis. De Duitser Johannes Gutenberg (ca.1397-1468) geldt als de uitvinder van de boekdrukkunst in Europa. Al wordt deze uitvinding ook wel eens aan Laurens Janszoon Coster (ca.1370-1439) …Lees bericht »
 • ‘Potdomme, die dijk moet er komme’

  ‘Potdomme, die dijk moet er komme’

  Misschien is het lege landschap van Noord-Nederland wel op zijn mooist, nu er half december even sneeuw ligt op de winterse akkers. Hier aan ’s lands einde bepalen zo’n 500 wierden (Groningen) en terpen (Friesland) op veel plekken nog steeds …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereMoederstad - Philip DrögeBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las