Kunstenaar Jan Montyn (90) overleden

De Nederlandse kunstenaar Jan Montyn is donderdag op 90-jarige leeftijd overleden. Hij wordt door veel mensen omschreven als een echte avonturier maar was ook omstreden omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de nazi’s aan het Oostfront vocht.

Jan Montyn werd in 1924 geboren in Oudewater. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij lid van de nationaalsocialistische Nationale Jeugdstorm. Na bij de Kriegsmarine ternauwernood een schipbreuk te hebben overleefd, werd de Nederlander naar het Oostfront gestuurd, om te dienen in de loopgravenoorlog in Koerland.

Na de Tweede Wereldoorlog trad Montyn toe tot het vreemdelingenlegioen. Niet veel later besloot hij hieruit echter te ontsnappen.

In Nederland had hij het hierna, vanwege zijn oorlogsverleden, zwaar. In 1950 werd vrijwilliger bij een Nederlandse legergroep in de Koreaanse Oorlog. Na afloop van die episode besloot hij zijn herinneringen aan het papier toe te vertrouwen.

- advertentie -

Daarna ging Montyn zich vooral bezighouden met schilderen en dichten. Hij maakte internationaal naam. Werk van zijn hand is onder meer te vinden in de collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam en die van het Museum of Modern Art in New York.

Openingsafbeelding: Werk van Jan Montyn (kunst.nl)

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: