Dark
Light

Kunstenaar Jan Montyn (90) overleden

Auteur:
1 minuut leestijd

De Nederlandse kunstenaar Jan Montyn is donderdag op 90-jarige leeftijd overleden. Hij wordt door veel mensen omschreven als een echte avonturier maar was ook omstreden omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de nazi’s aan het Oostfront vocht.

Jan Montyn werd in 1924 geboren in Oudewater. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij lid van de nationaalsocialistische Nationale Jeugdstorm. Na bij de Kriegsmarine ternauwernood een schipbreuk te hebben overleefd, werd de Nederlander naar het Oostfront gestuurd, om te dienen in de loopgravenoorlog in Koerland.

Na de Tweede Wereldoorlog trad Montyn toe tot het vreemdelingenlegioen. Niet veel later besloot hij hieruit echter te ontsnappen.

In Nederland had hij het hierna, vanwege zijn oorlogsverleden, zwaar. In 1950 werd vrijwilliger bij een Nederlandse legergroep in de Koreaanse Oorlog. Na afloop van die episode besloot hij zijn herinneringen aan het papier toe te vertrouwen.

Daarna ging Montyn zich vooral bezighouden met schilderen en dichten. Hij maakte internationaal naam. Werk van zijn hand is onder meer te vinden in de collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam en die van het Museum of Modern Art in New York.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×