In de zomer van 1942 startten de Duitsers met operatie Fall Blau een nieuw offensief in Rusland. Vanaf dat moment begon Stalingrad – de stad aan de Wolga die in de Duitse plannen aanvankelijk nauwelijks een rol speelde – belangrijk te worden in de strijd aan het Oostfront.
Nog altijd worstelt de geschiedschrijving met de Holocaust. Ook in Oost-Europa is er nog veel onduidelijkheid over talloze zaken. Een van de vragen is of en in hoeverre ook de Waffen-SS betrokken was bij oorlogsmisdaden in Oost-Europa. Volgens sommigen was de Waffen-SS bovenal een gewone militaire organisatie die verwikkeld raakte in de strijd aan het front.
Wat precies het motief van arbeiderszoon Hoeks was om zich vrijwillig aan te melden bij de Waffen-SS, is niet duidelijk. Hij was 22 jaar oud en stond bekend als een rustige inwoner van het dorpje Berghem.
In 1942 meldde Gerhard Stroink zich vrijwillig aan bij de Waffen-SS. Als ordonnansofficier diende hij bij het regiment Germania van de beruchte SS-Pantserdivisie Wiking.
In maart zendt de Duitse televisiezender ZDF een driedelige miniserie uit waarin de ervaringen van vijf Duitse jongeren met het nazisme en de Tweede Wereldoorlog centraal staan. De titel is Unsere Mütter, Unsere Väter. Het is de bedoeling van de filmmakers om het belastende Duitse verleden beter bespreekbaar te maken en een open en genuanceerde dialoog tussen oudere en jonge
Het NIOD, het instituut voor oorlogs,- holocaust- en genocidestudies, heeft het frontdagboek van de Nederlandse SS’er Henk Feldmeijer (1910-1945) als schenking ontvangen.
Nederlandse SS’ers werkten tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het oostfront actief mee aan de massamoord op Joden. Dat zegt historicus Evertjan van Roekel naar aanleiding van bestudeerde dagboekfragmenten.