Kunstenaar Jan Montyn (90) overleden

Hij wordt door veel mensen omschreven als een echte avonturier maar was ook omstreden omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de nazi's aan het Oostfront vocht.

De Waffen SS als elite?

Oorspronkelijk bedoeld als een soort van praetoriaanse garde van Hitler zelf, kende de Waffen SS een opvallende evolutie naarmate de Tweede Wereldoorlog verstreek.

De menselijke tragedie van Stalingrad

In de zomer van 1942 startten de Duitsers met operatie Fall Blau een nieuw offensief in Rusland. Vanaf dat moment begon Stalingrad – de stad aan de Wolga die in de Duitse plannen aanvankelijk nauwelijks een rol speelde – belangrijk te worden in de strijd aan het Oostfront.

Kommandostab Reichsführer-SS: oorlogsmisdaden en genocide

Nog altijd worstelt de geschiedschrijving met de Holocaust. Ook in Oost-Europa is er nog veel onduidelijkheid over talloze zaken. Een van de vragen is of en in hoeverre ook de Waffen-SS betrokken was bij oorlogsmisdaden in Oost-Europa. Volgens sommigen was de Waffen-SS bovenal een gewone militaire organisatie die verwikkeld raakte

ZDF-miniserie moet Duits oorlogsverleden helpen verwerken

In maart zendt de Duitse televisiezender ZDF een driedelige miniserie uit waarin de ervaringen van vijf Duitse jongeren met het nazisme en de Tweede Wereldoorlog centraal staan. De titel is Unsere Mütter, Unsere Väter. Het is de bedoeling van de filmmakers om het belastende Duitse verleden beter bespreekbaar te maken

Nederlandse SS’ers betrokken bij Holocaust

Nederlandse SS’ers werkten tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het oostfront actief mee aan de massamoord op Joden. Dat zegt historicus Evertjan van Roekel naar aanleiding van bestudeerde dagboekfragmenten.