Week van de koloniale geschiedenis

Kunstverzamelaar Cornelius Gurlitt (81) overleden

Schilderij van Franz Marc, een van de kunstwerken uit de collectie van Cornelius Gurlitt
Schilderij van Franz Marc, een van de kunstwerken uit de collectie van Cornelius Gurlitt
De Duitse kunstverzamelaar Cornelius Gurlitt is op 81-jarige leeftijd overleden. Gurlitt kwam vorig jaar in het nieuws nadat bekend werd dat hij een omstreden kunstcollectie bezat.


De Duitser erfde de kunstwerken van zijn vader, de kunsthandelaar Hildebrand Gurlitt die van de nazi’s opdracht kreeg verschillende kunstwerken te laten verdwijnen.

Cornelius Gurlitt had zo’n vijftienhonderd kunstwerken in bezit, waaronder werken van Monet, Renoir en Picasso. Een aanzienlijk aantal van die werken zijn volgens de Duitse justitie door nazi’s gestolen of onder dwang verkocht door de voormalige Joodse eigenaren.

Gurlitt beweerde steeds dat de collectie op een eerlijke manier in bezit van zijn vader was gekomen. Werken teruggeven aan nabestaanden van voormalige eigenaren wilde hij dan ook niet. Wel stemde de Duitser onlangs in met een herkomstonderzoek. Dit onderzoek zou anderhalf jaar duren. De kunstverzamelaar had al enige tijd last van zijn hart. Wat er nu met de kunstverzameling gaat gebeuren is nog niet bekend.

- advertentie -

Duitse kunstverzamelaar Cornelius Gurlitt overleden

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: