Dark
Light

Laatste Franco-symbool verwijderd uit Barcelona

Auteur:
1 minuut leestijd

Francisco Franco
In Barcelona is zondag, 35 jaar na de dood van dictator Francisco Franco, het laatste standbeeld dat herinnerde aan de Franco-tijd verwijderd.

Het laatste symbool dat herinnerde aan het bewind van dictator Franco stond sinds 1939 op een plein in het centrum van de stad. Het ging om een beeld van een staande vrouw met een laurierblad boven haar hoofd dat werd opgericht ter ere van de overwinning van Franco´s leger tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939).

Na de burgeroorlog kwam generaal Francisco Franco met de hulp van Adolf Hitler en Benito Mussolini in 1939 in Spanje aan de macht. Franco regeerde zeer autoritair. In Catalonië mocht onder zijn bewind buitenshuis geen Catalaans gesproken worden. Ook andere uitingen van de Catalaanse cultuur werden op last van de dictator verboden.

Laatste standbeeld

In 2007 ondertekende de Spaanse minister-president Jose Luis Rodriguez Zapatero een wet die bepaalde dat alle standbeelden en plaquettes op openbare gebouwen die herinneren aan het Franco-regime moesten worden verwijderd.

April 2009 werd het laatste standbeeld van Franco al uit Spanje verwijderd. Dit beeld stond in Melilla, een stad die Franco in 1921 als leider van het Vreemdelingenlegioen redde tijdens een bestorming.

Lees ook: Francisco Franco (1892-1975) – Spaans generaal en president

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

Ook interessant

×