Arturo Barea – Spaanse journalist en schrijver

De Spaanse journalist en schrijver Arturo Barea verliet zijn geboorteland aan het eind van de Spaanse Burgeroorlog, toen Francisco Franco aan het bewind kwam. Hij maakte hierna literair gezien naam met een autobiografische trilogie over zijn jeugdjaren, zijn diensttijd in Marokko en het verlies van de Burgeroorlog.

De Spaanse Burgeroorlog

De Spaanse Burgeroorlog (1936-1939), een chronologische samenvatting van het conflict. Gevechten, politieke ontwikkelingen en gevolgen.

Bombardement op Guernica (1937)

Ruim tachtig jaar geleden – op 26 april 1937 – werd het Baskische stadje Guernica gebombardeerd en vrijwel met de grond gelijk gemaakt.

De verovering van Badajoz (1936)

Heeft de massamoord in de arena van Badajoz (1936) tijdens de Spaanse burgeroorlog werkelijk plaatsgevonden of was het onderdeel van de propagandastrijd?

Indalecio Prieto en de wapensmokkel van 1934

Aan de vooravond van de links-revolutionaire opstand in 1934 die in Asturië eindigde in een bloedbad, trachtte de socialistische leider Indalecio Prieto de Asturianen van wapens te voorzien.

Het bloedbad van Madrid, 1936

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd eind 1936 een bloedbad aangericht onder mensen die gevangen zaten in Madrid. Hoeveel en wie waren daarvoor verantwoordelijk?

De Sovjet-Unie en de Spaanse Burgeroorlog

Eind oktober 1936 verliet een klein konvooi van schepen de haven van Cartagena en zette koers naar Odessa met aan boord het grootste deel van de Spaanse goudvoorraad. Het goud was bestemd voor Rusland met de bedoeling er wapens voor te kopen.

De gemiste kans van Indalecio Prieto

Op 1 april 1939 eindigde de Spaanse Burgeroorlog. Het aantal slachtoffers was immens, evenals de omvang van de vluchtelingenstroom. Is er een moment geweest dat deze burgeroorlog voorkomen had kunnen worden?

Waarom Spanjaarden hun volkslied niet meezingen

'La Marcha Real' (de Koninklijke Mars) wordt voor zover bekend voor het eerst vermeld in een document met de titel "Libro de Ordenanza de los toques militares de la Infantería Española" van Manuel de Espinosa.

‘Begraaf Francisco Franco op andere locatie!’

Spaanse socialisten van de partij PSOE willen dat het lichaam van dictator Francisco Franco wordt opgegraven en vervolgens op een andere locatie wordt herbegraven. De partij heeft hier deze week in een wetsvoorstel om gevraagd. Franco ligt momenteel in een basiliek in de Valle de los Caídos (Vallei van de

Roman die Spanjaarden kan helpen bij verwerking verleden

Spanje is veranderd in een land van moordenaars en vermoorden, een land waar mensen zomaar worden gearresteerd en na hun arrestatie worden gemarteld en dan al of niet worden vermoord… Deze woorden worden in de roman De vijand van mijn vader uitgesproken door één van de hoofdpersonen. Het gaat hier

Buitenlandse hulp tijdens de Spaanse Burgeroorlog (audio)

Tussen 1936 en 1939 werd Spanje verscheurd door een burgeroorlog waarbij republikeinen en nationalisten elkaar op leven en dood bestreden. Deze oorlog wordt ook wel de laatste romantische oorlog genoemd. De Spaanse Burgeroorlog duurde bijna drie jaar bleef niet beperkt tot een binnenlands conflict. Zo werden de opstandige militairen bijvoorbeeld

Picasso’s Guernica

Pablo Picasso maakte het monumentale schilderij Guernica in 1937 naar aanleiding van het bombardement van de Spaanse plaats Guernica.

Het bombarderen van Barcelona tijdens de Guerra Civil

Op 17 juni 1936 begon in het zuiden van Spanje wat de Guerra Civil zal genoemd worden. Tijdens die oorlog heeft men voor het eerst in de geschiedenis steden gebombardeerd met als eerste doel het demoraliseren van de burgerbevolking en ‘pas’ als tweede het doden van mensen. Tijdens die oorlog