Bombardement op Guernica (1937)

Ruim tachtig jaar geleden – op 26 april 1937 – werd het Baskische stadje Guernica gebombardeerd en vrijwel met de grond gelijk gemaakt.

Nationaal-katholicisme

Nationaal-katholicisme staat voor een innige verstrengeling van kerk en staat en dat was het belangrijkste kenmerk van het franquisme, van de dictatuur die vanaf 1939 tot 1975 Spanje in zijn greep hield.

De Sovjet-Unie en de Spaanse Burgeroorlog

Eind oktober 1936 verliet een klein konvooi van schepen de haven van Cartagena en zette koers naar Odessa met aan boord het grootste deel van de Spaanse goudvoorraad. Het goud was bestemd voor Rusland met de bedoeling er wapens voor te kopen.

Carlisme

Toen koning Juan Carlos I van Spanje in juni 2014 abdiceerde ten gunste van zijn zoon Felipe, maakte prins Carlos Javier de Borbón-Parma, de zoon van Carlos Hugo de Borbón-Parma en Irene van Lippe-Biesterfeld, duidelijk dat hij, net als zijn vader, rechten kon laten gelden op de Spaanse troon.

Fabiola en Franco – De marionet en de dictator

De vorig jaar december overleden Belgische koningin Fabiola is in Nederland vooral bekend van haar sprookjes. Het boek Fabiola en Franco. De marionet en de dictator gaat over minder vrolijke zaken. Het richt zich op de onderbelichte band tussen de frêle Spaanse jonkvrouw en de Spaanse militair dictator generaal Francisco

Catalaanse mythes

Voordat Catalonië in 1914 werd erkend als een bestuurlijk samenwerkingsverband (de zogeheten mancomunidad), is het nooit een zelfstandige bestuurlijke eenheid geweest.

De bittere erfenis van de Franco-dictatuur

In het Verzetsmuseum in Amsterdam is vanaf half april een beeldverhaal te zien over de erfenis van de Franco-dictatuur. Het beeldverhaal, getiteld Memoria Histórica, is gemaakt door kunstenares Jehanne van Woerkom.

‘Begraaf Francisco Franco op andere locatie!’

Spaanse socialisten van de partij PSOE willen dat het lichaam van dictator Francisco Franco wordt opgegraven en vervolgens op een andere locatie wordt herbegraven. De partij heeft hier deze week in een wetsvoorstel om gevraagd. Franco ligt momenteel in een basiliek in de Valle de los Caídos (Vallei van de

De dood van dictator Franco, Barcelona en Cava

Vele bezoekers lopen al eens verloren in Barcelona. Er verloren lopen is geen schande. Het kan elke allochtoon overkomen. De ruimte vol straten, straatjes, stegen en steegjes binnen de vroegere middeleeuwse omwallingen is immers veel omvangrijker dan men in een doorsnee-middeleeuwse stad tegenkomt. Niet voor niets zegt men dat vreemdelingen,

Franco aangeklaagd in Argentinië

Mensenrechtenorganisaties dienen volgende week in Argentinië een aanklacht in tegen de Spaanse dictator Francisco Franco. Ze hopen daarmee dat medewerkers van het regime alsnog kunnen worden vervolgd. Dat meldt de Volkskrant.

Spanje verwijdert laatste standbeeld van Franco

In Spanje is binnenkort geen standbeeld van oud-dictator Francisco Franco meer te vinden. Het laatste standbeeld van de oud-dictator wordt na de Paasdagen verwijderd. Twee jaar geleden kregen Spaanse gemeenten van de overheid opdracht om alle symbolen van het Franco-regime te verwijderen. Op het vasteland van Spanje, in Santander, werd