Bombardement op Guernica (1937)

Ruim tachtig jaar geleden – op 26 april 1937 – werd het Baskische stadje Guernica gebombardeerd en vrijwel met de grond gelijk gemaakt.

Aanleiding, motief en reactie van de wereld
/

De Sovjet-Unie en de Spaanse Burgeroorlog

Eind oktober 1936 verliet een klein konvooi van schepen de haven van Cartagena en zette koers naar Odessa met aan boord het grootste deel van de Spaanse goudvoorraad. Het goud was bestemd voor Rusland met de bedoeling er wapens voor te kopen.

Het goud van Moskou
/

Carlisme, traditionalistische beweging in Spanje

Toen koning Juan Carlos I van Spanje in juni 2014 abdiceerde ten gunste van zijn zoon Felipe, maakte prins Carlos Javier de Borbón-Parma, de zoon van Carlos Hugo de Borbón-Parma en Irene van Lippe-Biesterfeld, duidelijk dat hij, net als zijn vader, rechten kon laten gelden op de Spaanse troon.

/

Catalaanse mythes

Voordat Catalonië in 1914 werd erkend als een bestuurlijk samenwerkingsverband (de zogeheten mancomunidad), is het nooit een zelfstandige bestuurlijke eenheid geweest.

/

‘Begraaf Francisco Franco op andere locatie!’

Spaanse socialisten van de partij PSOE willen dat het lichaam van dictator Francisco Franco wordt opgegraven en vervolgens op een andere locatie wordt herbegraven. De partij heeft hier deze week in een wetsvoorstel om gevraagd. Franco ligt momenteel in een basiliek in de Valle de los Caídos (Vallei van de Gevallenen) bij Madrid. Hij ligt hier te midden van zo’n

De dood van dictator Franco, Barcelona en Cava

Vele bezoekers lopen al eens verloren in Barcelona. Er verloren lopen is geen schande. Het kan elke allochtoon overkomen. De ruimte vol straten, straatjes, stegen en steegjes binnen de vroegere middeleeuwse omwallingen is immers veel omvangrijker dan men in een doorsnee-middeleeuwse stad tegenkomt. Niet voor niets zegt men dat vreemdelingen, en wat zijn vooral toeristen anders, herkend worden aan hun

Franco aangeklaagd in Argentinië

Mensenrechtenorganisaties dienen volgende week in Argentinië een aanklacht in tegen de Spaanse dictator Francisco Franco. Ze hopen daarmee dat medewerkers van het regime alsnog kunnen worden vervolgd. Dat meldt de Volkskrant.

Spanje verwijdert laatste standbeeld van Franco

In Spanje is binnenkort geen standbeeld van oud-dictator Francisco Franco meer te vinden. Het laatste standbeeld van de oud-dictator wordt na de Paasdagen verwijderd. Twee jaar geleden kregen Spaanse gemeenten van de overheid opdracht om alle symbolen van het Franco-regime te verwijderen. Op het vasteland van Spanje, in Santander, werd december vorig jaar het laatste beeld verwijderd.