Dark
Light

Francisco Franco

Francisco_Franco met Eva_Perón_1947 Francisco Franco was een Spaanse dictator, ook bekend als generalísimo die in 1939, met de hulp van Adolf Hitler en Benito Mussolini, in Spanje aan de macht kwam. Regeerde zeer autoritair. Onder zijn bewind werden tegenstanders op grote schaal vermoord, gemarteld en opgesloten in kampen. Hij overleed in 1975. Hoofdartikel: Francisco Franco (1892-1975) – Spaans generaal en president Boekentip: Franco en de Spaanse monarchie
De Valle de los Caídos en de Santa Cruz basílica in Madrid

Nationaal-katholicisme

Nationaal-katholicisme staat voor een innige verstrengeling van kerk en staat en dat was het belangrijkste kenmerk van het franquisme, van de dictatuur die vanaf 1939 tot 1975 Spanje in zijn greep hield.
10 minuten leestijd
Goudstaven - cc

De Sovjet-Unie en de Spaanse Burgeroorlog

Eind oktober 1936 verliet een klein konvooi van schepen de haven van Cartagena en zette koers naar Odessa met aan boord het grootste deel van de Spaanse goudvoorraad. Het goud was bestemd voor Rusland met de bedoeling er wapens voor te kopen.
6 minuten leestijd

Carlisme, traditionalistische beweging in Spanje

Toen koning Juan Carlos I van Spanje in juni 2014 abdiceerde ten gunste van zijn zoon Felipe, maakte prins Carlos Javier de Borbón-Parma, de zoon van Carlos Hugo de Borbón-Parma en Irene van Lippe-Biesterfeld, duidelijk dat hij, net als zijn vader, rechten kon laten gelden op de Spaanse troon.
18 minuten leestijd
Fabiola en Franco (detail cover)

Fabiola en Franco – De marionet en de dictator

De vorig jaar december overleden Belgische koningin Fabiola is in Nederland vooral bekend van haar sprookjes. Het boek Fabiola en Franco. De marionet en de dictator gaat over minder vrolijke zaken. Het richt zich op de onderbelichte band tussen de frêle Spaanse jonkvrouw en de Spaanse militair dictator generaal Francisco Franco.
2 minuten leestijd

Catalaanse mythes

Voordat Catalonië in 1914 werd erkend als een bestuurlijk samenwerkingsverband (de zogeheten mancomunidad), is het nooit een zelfstandige bestuurlijke eenheid geweest.
3 minuten leestijd

‘Begraaf Francisco Franco op andere locatie!’

Spaanse socialisten van de partij PSOE willen dat het lichaam van dictator Francisco Franco wordt opgegraven en vervolgens op een andere locatie wordt herbegraven. De partij heeft hier deze week in een wetsvoorstel om gevraagd. Franco ligt momenteel in een basiliek in de Valle de los Caídos (Vallei van de Gevallenen) bij Madrid. Hij ligt hier te midden van zo’n
1 minuut leestijd
×