Dark
Light

Laatste onbekende soldaat Grebbeberg geïdentificeerd

Auteur:
1 minuut leestijd

De Bergings- en Identificatiedienst van de Landmacht heeft na 71 jaar de identiteit vastgesteld van de laatste onbekende soldaat op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen. Defensie heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

De gesneuvelde militair blijkt de soldaat W.F. Brummelhuis uit Bornerbroek. In mei 1940 vocht deze 21-jarige soldaat met zijn compagnie op de Grebbeberg. Een groot deel van het Nederlandse veldleger was in die meidagen langs de Grebbelinie opgesteld. Op 12 mei doorbraken de Duitse troepen de stelling bij de Grebbeberg. Bij de Slag om de Grebbeberg kwamen ongeveer vierhonderd Nederlandse militairen om het leven.

Soldaat Brummelhuis vocht in de meidagen met zijn eenheid, de 16e Mitrailleurcompagnie van de IV Divisie, op de Grebbeberg. Na drie dagen vechten verliet hij volgens ooggetuigen zijn stelling die onder zwaar Duits artillerievuur lag. Deze stelling bevond zich vlakbij Ouwehands Dierenpark.

Naar nu blijkt werd Brummelhuis in 1940 al als naamloze soldaat begraven op de Grebbeberg. Omdat zijn nabestaanden DNA hadden afgeleverd was het voor de identificatiedienst mogelijk zijn identiteit vast te stellen. Soldaat W.F. Brummelhuis wordt vrijdag met militaire eer herbegraven op de Grebbeberg.

×