‘Der naturen bloeme’ van dichter Jacob van Maerlant

//
1 minuut leestijd
'Der naturen bloeme' van dichter Jacob van Maerlant
'Der naturen bloeme' van dichter Jacob van Maerlant

Verdieping van Nederland

ca.1350, Koninklijke Bibliotheek
Te zien tot en met oktober 2013

Detail uit het werk van Van Maerlant

Jacob van Maerlant (1230/1235-ca.1291) geldt als de belangrijkste Middelnederlandse dichter. Zijn encyclopedie van de natuur, Der naturen bloeme, is een vrije bewerking van De natura rerum van de filosoof Thomas van Cantimpré (ca.1200-ca.1272).

In dertien boeken behandelt Maerlant de mens, de levende natuur, en ‘dode’ natuur als edelstenen en metalen. Het handschrift is rond 1350 geschreven in Utrecht of Vlaanderen. Het bevat zo’n 460 miniaturen, onder andere van ‘homines monstruosi’, vreemde mensenrassen die in verre streken zouden leven. Zo zijn er afbeeldingen van mensen die schaduw krijgen van hun eigen voet, een echte parasolvoet dus.

Vorige topstukVolgende topstuk

De Verdieping van Nederland is de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief te Den Haag. De permanente tentoonstelling laat topstukken zien uit de collecties van beide instellingen. De inhoud verandert een paar keer per jaar. Op Historiek belichtten we steeds een ander topstuk. Deze keer: ‘Der naturen bloeme’ van dichter Jacob van Maerlant. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

De Koninklijke Bibliotheek (afgekort: KB) is Nederlands nationale bibliotheek in Den Haag, opgericht in 1798.

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties