Dark
Light

Laatste zeven panelen Lam Gods worden gerestaureerd

Auteur:
1 minuut leestijd
Verplaatsing van een paneel van het Lam Gods
Verplaatsing van een paneel van het Lam Gods (Kabinet minister-president Jan Jambon)

De laatste zeven panelen van het wereldberoemde vijftiende-eeuwse altaarstuk De Aanbidding van het Lam Gods van Hubert en Jan Van Eyck worden binnenkort gerestaureerd. De Vlaamse overheid steekt 1,6 miljoen euro in het restauratieproject. Dat hebben de Vlaams minister-president Jan Jambon en minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele bekendgemaakt.

Het Lam Gods
Het Lam Gods
Het altaarstuk is inmiddels toe aan de laatste restauratieronde. Twee eerdere restauratiecampagnes zorgden al voor bijzondere resultaten. Zo werd bijvoorbeeld de originele figuur van het Lam blootgelegd. Tijdens de derde en laatste restauratiefase behandelen de restaurateurs het bovenste register, met van links naar rechts: Adam, de zingende engelen, de tronende Maria, de tronende God de Vader, de tronende Johannes de Doper, de musicerende engelen en Eva. Als die laatste fase start, wordt het bovenste register uit de vitrine gehaald en verplaatst naar het restauratieatelier. Eenmaal gerestaureerd keert dit bovenregister terug naar de vitrine in de Sacramentskapel, achter het koor van de Sint-Baafskathedraal in Gent.

Vlaams minister-president Jan Jambon:

“Jan Van Eyck blijft verbazen. Bijna bij elke vierkante centimeter die wordt gerestaureerd, ontdekken we iets nieuws en raken we nog meer verbluft van zijn virtuositeit. Hij gebruikte nieuwe en zelfs gedurfde technieken en verbaasde daarmee zijn tijdgenoten. Bovenop de eindeloze schoonheid kan deze meester ons ook vandaag inspireren om als Vlamingen te willen schitteren, gebruik makend van de nieuwste technologieën.”

Boek: Van Eyck – Het Lam Gods in Detail

×