Laatste zeven panelen Lam Gods worden gerestaureerd

De laatste zeven panelen van het wereldberoemde vijftiende-eeuwse altaarstuk De Aanbidding van het Lam Gods van Hubert en Jan Van Eyck worden binnenkort gerestaureerd. De Vlaamse overheid steekt 1,6 miljoen euro in het restauratieproject.

Wie was de schilder Hubert van Eyck?

Hubert Van Eyck, de broer van schilder Jan Van Eyck, schepper van het Lam Gods in Gent, is problematisch als historisch figuur. Er zijn slechts enkele archiefgegevens over hem bewaard en nog is het niet zeker of steeds de broer van Jan Van Eyck is bedoeld.

De plunderaars. De nazi-obsessie met kunst

Het nieuws van Adolf Hitlers dood had de wereldpers daags na zijn zelfmoord op 30 april 1945 via de Duitse radio bereikt. Maar menigeen had zijn twijfels of Hitler wel echt dood was.

RKD op zoek naar laatste deel aankoopbedrag archief Jef Van der Veken

Het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) heeft de hand weten te leggen op het archief van de bekende Belgische schilder-restaurateur Jef Van der Veken (1872-1964). Helemaal compleet is het archief echter niet. Om het resterende deel te bemachtigen heeft het RKD een crowdfundingactie opgezet.

Terugkijken: DWDD over het Lam Gods

Van het wereldberoemde vijftiende-eeuwse altaarstuk De Aanbidding van het Lam Gods ontbreekt al sinds 1934 een paneel. Dit paneel, Rechtvaardige rechters, werd destijds gestolen uit de Sint-Baafskathedraal in Gent. De dieven namen eigenlijk twee panelen mee. Een van die panelen, Heilige Johannes de Doper, werd twee weken later echter teruggevonden

Extra geld voor restauratie Lam Gods

De Vlaamse overheid trekt 60.000 euro extra uit voor de restauratie van het wereldberoemde vijftiende-eeuwse altaarstuk De Aanbidding van het Lam Gods van Hubert en Jan Van Eyck. Het extra geld is bedoeld voor de restauratie van de acht lijsten van de buitenluiken van het retabel.

Restauratie Lam Gods is begonnen

In Gent is dinsdag de restauratie begonnen van het vijftiende-eeuwse altaarstuk het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck. De restauratie gaat maar liefst vijf jaar duren. Het Lam Gods is een vijftiende-eeuws meesterwerk van de gebroeders Jan en Hubert van Eyck. Het werk wordt wereldwijd beschouwd als een van

Gestolen paneel ‘Lam Gods’ in boedel oud-minister De Schryver

Een opzienbarend bericht in De Standaard van afgelopen zaterdag. Het gestolen paneel van het wereldberoemde vijftiende-eeuwse altaarstuk De Aanbidding van het Lam Gods zou zich volgens twee anonieme tipgevers in de nalatenschap van de Belgische oud-minister August De Schryver bevinden.

Miljoenen voor restauratie Sint-Baafskathedraal Gent

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft dinsdag bekendgemaakt 4,6 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de tweede restauratiefase van de Sint-Baafskathedraal in Gent. De hoofdkerk van het bisdom Gent staat sinds 1936 op de lijst van beschermde monumenten. In 2005 ging een grootscheepse restauratiecampagne van start. Tijdens

Het Lam Gods in honderd miljard pixels

Het wereldberoemde vijftiende-eeuwse altaarstuk De Aanbidding van het Lam Gods van Hubert en Jan Van Eyck is sinds vrijdag op een speciale website zeer gedetailleerd te bekijken.

‘Rechtvaardige Rechters’ van het Lam Gods onder handen genomen

Recentelijk voerde het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium te Brussel (KIK) een dringende conservatiebehandeling uit op het paneel “De Rechtvaardige Rechters” van Jef Van der Veken, dat reeds decennialang als stand-in fungeert voor het gestolen origineel. De verflaag van dit opmerkelijk facsimile van het paneel van de gebroeders Van Eyck’s