Dark
Light

Langstlopende musical Soldaat van Oranje stopt in huidige vorm

1 minuut leestijd
Scene uit de musical Soldaat van Oranje
Scene uit de musical Soldaat van Oranje

De musical Soldaat van Oranje, de langstlopende voorstelling van Nederland, is op 14 juli aanstaande voor het laatst in zijn huidige vorm te zien in de TheaterHangaar in Katwijk.

De musical loopt al 13,5 jaar en is in die periode ruim 3500 keer opgevoerd. Deze voorstellingen trokken volgens de makers in totaal zo’n 3,6 miljoen mensen.

Filmversie van het boek 'Soldaat van oranje'
Filmversie van het boek ‘Soldaat van oranje’
Speciaal voor de musical werd een theaterzaal gemaakt die 360 graden draait. Sinds februari wordt de voorstelling opgevoerd door de vijfentwintigste cast. De voorstelling vertelt het verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema, één van de bekendste Nederlandse verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als jongeman maakte deze Nederlander in 1941 de oversteek naar Engeland. Daar raakte hij verwikkeld in allerlei intriges en maakte hij kennis met de geheime diensten.

Autobiografisch boek

Tijdens de oorlogsjaren voerde de ‘Soldaat van Oranje’ verschillende nachtelijke landingen uit en ook nam hij deel aan een luchtaanval op Berlijn. Nadat het zuiden van Nederland was bevrijd, werkte hij daar als adjudant van koningin Wilhelmina. Na de oorlog tekende de verzetsstrijder zijn herinneringen in 1970 op in een boek met de titel Het hol van de ratelslang. Dit autobiografische werk verscheen later onder de titel Soldaat van Oranje. In 1977 werd het boek succesvol door Paul Verhoeven verfilmd.

Vernieuwd

De musical Soldaat van Oranje verdwijnt niet helemaal. De makers werken inmiddels al ruim een jaar aan het realiseren van een vernieuwde versie. Wanneer deze nieuwe versie in première gaat is nog niet bekend.

Trailer van de musical:

Boek: Soldaat van Oranje

×