Dark
Light

‘Lelijk’ sculptuur De Aardappeleters krijgt toch plek in Nuenen

Auteur:
1 minuut leestijd
De Aardappeleters - Vincent van Gogh
De Aardappeleters - Vincent van Gogh

Een aantal inwoners van de Brabantse plaats Nuenen vinden een sculptuur gebaseerd op Van Goghs bekende schilderij De Aardappeleters zo lelijk, dat ze bezwaar aantekenden tegen plaatsing van het beeld in het centrum van hun woonplaats. De rechter heeft dit bezwaar echter niet-ontvankelijk verklaard.

De Aardappeleters behoort tot de bekendste schilderijen van Vincent van Gogh en Nuenen is de plaats waar de kunstenaar twee jaar woonde en werkte. Om bij dat laatste stil te staan en naar aanleiding van het feit dat Van Gogh precies 125 jaar geleden overleed, werd besloten een sculptuur van De Aardappeleters in het centrale plantsoen van Nuenen te plaatsen.

Twee inwoners protesteerden hier tegen, namens een grotere groep die van mening is dat het sculptuur afbreuk doet aan de intentie van Vincent van Gogh. Volgens de tegenstanders laat het als meesterwerk erkende schilderstuk zich niet evenaren door het bronswerk.

De rechter stelt echter dat de twee inwoners niet aangemerkt kunnen worden als belanghebbenden. Dit omdat ze op ruime afstand van het beeld wonen en ze het sculptuur niet kunnen zien vanuit hun woning.

Het bewuste beeld:

×