/

Lieten de Beach Boys zich inspireren door Koptische kunst?

...

Nee, het is geen inspiratie,
laat staan invloed

Ik zou het best leuk vinden als de Beach Boys inspiratie waren komen opdoen bij de Koptische kunst in het Rijksmuseum van Oudheden, en met de bovenstaande foto zou je het mensen nog op de mouw kunnen spelden ook. Maar neem van mij aan dat de Beach Boys dit mooie reliëf nooit hebben gezien. Ook de onderstaande parallellen zijn nep.

Criterium

Je kunt van elke parallel, dus niet alleen de getoonde, beweren dat daaruit antieke invloed blijkt. Het gebeurt ook nogal eens. Het zou echter fijn zijn als mensen, vóór ze dit soort claims doen, eerst een criterium bedenken waarmee ze enerzijds invloed onderscheiden van inspiratie en anderzijds werkelijke en schijnbare overeenkomsten onderscheiden. Zo vermijden we de vaagpraat over het “nachleben” van de klassieken en zo vermijden we de kwakgeschiedenis waarmee zoveel oudheidkundigen hun eigen vak belachelijk maken.

~ Jona Lendering
Historicus, webmaster van Livius.org en docent bij Livius Onderwijs. Hij publiceerde verschillende boeken. Zie ook: mainzerbeobachter.com en grondslagen.net

Nooit uitgelezen

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan.

Doorzoek ons archief: