Dark
Light

‘Liever dier dan mens’ beste historische boek van 2020

Pieter van Os wint Libris Geschiedenis Prijs
Auteur:
1 minuut leestijd
Foto gemaakt tijdens de prijsuitreiking
Foto gemaakt tijdens de prijsuitreiking (Maand van de Geschiedenis)

De journalist Pieter van Os heeft de Libris Geschiedenis Prijs 2020 gewonnen met zijn boek Liever dier dan mens. Een overlevingsverhaal.

Liever dier dan mens - Pieter van Os
Liever dier dan mens – Pieter van Os
De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een bedrag van twintigduizend euro verbonden. De prijsuitreiking vond zondagochtend plaats tijdens een speciale live-uitzending van radioprogramma OVT. Vanwege corona was de winnaar niet lijfelijk aanwezig bij de uitreiking.

Volgens de jury is het winnende boek een boek dat ‘laat zien dat vasthoudend zoeken voor de historicus lonend kan zijn, en dat bijna tastbaar maakt dat mensen tot alles in staat zijn.’ Aan de Libris Geschiedenis Prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden. Nieuw dit jaar is dat ook de niet-winnaars een bedrag van 1.500 euro toegekend krijgen, als waardering voor hun prestatie. De jury over het winnende boek:

“Bijna als een gedrevene heeft Pieter van Os zich gestort op het overlevingsverhaal van de Joodse Mala Kizel. Zij was afkomstig uit het getto van Warschau en wist als ogenschijnlijk katholiek meisje de oorlog te overleven. Van Os reisde voor zijn boek door Oost-Europa, en laat zien dat de historicus die zoekt ook veel kan vinden. Aan de hand van het overlevingsverhaal van één vrouw schreef hij een indringend en onthutsend, maar ook genuanceerd boek over het vreselijke lot van de Joden, en tegelijkertijd over actuele obsessies met volksaard en identiteit.”

Liever dier dan mens werd eerder ook al bekroond met de M.J. Brusseprijs 2020. Op Historiek publiceerden we begin april een fragment uit het boek.

Boek: Liever dier dan mens

×