Dark
Light

Louis Raemaekers: van Roermondenaar tot wereldburger

1 minuut leestijd
Het Gekkenhuis - Louis Raemaekers, 1914
Het Gekkenhuis - Louis Raemaekers, 1914

Het Gekkenhuis - Louis Raemaekers, 1914
Het Gekkenhuis – Louis Raemaekers, 1914
Het Cuypershuis in Roermond komt met een tentoonstelling over Louis Raemaekers, een politiek tekenaar die naam maakte tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Louis Raemaekers
Louis Raemaekers
De expositie laat volgens het museum zien hoe Raemaekers – zoon van een Roermondse boekdrukker en uitgever – de loop van de wereldgeschiedenis mede bepaalde:


Op 11 november 1918 kwam er een einde aan de Eerste Wereldoorlog. Nederland was weliswaar neutraal gebleven in deze oorlog maar heeft hierin door Louis Raemaekers toch een rol van betekenis gespeeld. Deze politiek tekenaar voerde met zijn scherpe observaties en rake prenten vanaf augustus 1914 in verschillende gedrukte media effectief propaganda tegen de Duitse agressie. Bij zijn overlijden in 1956 noemde de Britse krant The Times hem de enige privépersoon, die een echt grote invloed heeft gehad op het verloop van de Eerste Wereldoorlog.

Raemaekers werd geboren in Roermond en werkte lange tijd in Wageningen, als tekenleraar aan de toenmalige Rijkslandbouwschool.

In deze expositie is verder plaats ingeruimd voor Joep Bertrams. Hij neemt als politiek tekenaar honderd jaar later net als Louis Raemaekers destijds de politieke situatie in de media op de korrel.

Lees ook: WOI-spotprenten als historisch bronnenmateriaal

×