Machtigste vrouw Rode Khmer vrijgelaten

Ieng Thirith – Foto: Cambodja Tribunaal

Het Cambodja-tribunaal heeft de 80-jarige Ieng Thirith vrijgelaten. Ze zou te ziek zijn om nog te worden berecht.

Dat Ieng Thirith niet berecht zou worden was al sinds eind vorig jaar bekend, maar nu is ze dus ook op vrije voeten gesteld. In de jaren zeventig was ze de belangrijkste vrouw binnen de Rode Khmer. Ze werd verdacht van misdaden tegen de menselijkheid, genocide en moord. Volgens de rechtbank kan ze niet berecht worden vanwege


haar geestelijke gesteldheid. Ieng Thirith lijdt aan dementie en heeft mogelijk Alzheimer.

- advertentie -

Veel overlevenden van het Rode Khmer-regime zijn boos over de vrijlating. Ieng Thirith mag Cambodja voorlopig niet verlaten. Mogelijk wordt ze nog opgeroepen door het tribunaal.

Ieng Thirith is de echtgenote van oud-minister van Buitenlandse Zaken Ieng Sary. Hij moet, samen met twee andere voormalige leiders van de Rode Khmer, nog wel terechtstaan voor het tribunaal.

Democratisch Kampuchea

De Rode Khmer, de militaire tak van de Communistische Partij, kwam in 1975 in Cambodja aan de macht. Het land kreeg toen officieel de naam Democratisch Kampuchea en werd onder leiding van premier Pol Pot vrijwel hermetisch van de buitenwereld afgesloten. De regering dwong duizenden inwoners van steden naar het platteland te gaan om daar land te gaan ontginnen en in eigen levensonderhoud te gaan voorzien. Het inwoneraantal van hoofdstad Phnom Penh daalde hierdoor in enkele jaren tijd van 300.000 tot ongeveer 23.000.

De gedwongen bevolkingsverplaatsingen gingen gepaard met massa-executies en daarnaast hadden de Cambodjanen onder meer te kampen met een grote hongersnood. Honderdduizenden Cambodjanen stierven de hongerdood. Tijdens het schrikbewind van de Rode Khmer kwamen naar schatting ongeveer twee miljoen mensen om het leven.

De hoogste leider van de militaire communistische organisatie, Pol Pot, overleed in april 1998 in de jungle van Cambodja.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: