Dark
Light

Man met nazi-tatoeages in zwembad Leersum

“Bedekken of vertrekken”
Auteur:
1 minuut leestijd
Bosbad Leersum
Bosbad Leersum (CC BY-SA 4.0 - Rienbouw - wiki)

Het Bosbad in Leersum kreeg deze week bezoek van een man met nazi-tatoeages op zijn lichaam, waaronder afbeeldingen van een figuur die de Hitlergroet brengt en een portret van SS-leider Heinrich Himmler. Het zwembad heeft laten weten op te willen treden tegen de man. Als hij weer verschijnt krijgt hij te horen dat hij de tatoeages moet bedekken. Doet hij dit niet, dan moet hij het openluchtzwembad verlaten.

Dat meldt RTV Utrecht. Volgens sommige berichten had de badgast naast de genoemde tatoeages op zijn lichaam ook nog een hakenkruis verwerkt in een tribal en een afbeelding van een SS-hoofdkwartier, met daaronder in Gotische letters de tekst ‘Der Sieg wird unser sein?’ (de overwinning zal van ons zijn).

Bij de leiding van het zwembad kwamen verschillende klachten binnen van andere zwembadbezoekers die zich stoorden aan de nazi-tatoeages. Aanvankelijk wist men niet hoe men op moest treden en of mensen überhaupt geweigerd mogen worden vanwege hun tatoeages. Inmiddels is het bestuur van het zwembad eruit: de tatoeages van de man worden beschouwd als “grensoverschrijdend gedrag”.

“Als we de man weer zien, vragen we hem de tatoeages te bedekken of om te vertrekken. Als hij dat niet doet, schakelen we de hulp van de wijkagent in.”

Bezoekers met nazi-tatoeages zorgen vaker voor onrust in zwembaden. Zo verscheen enkele jaren geleden in een Duits zwembad bijvoorbeeld een man met een enorme Auschwitz-tatoeages op zijn rug, met daaronder de beruchte tekst Jedem das Seine. Deze tekst hing tijdens de Tweede Wereldoorlog boven de toegangspoort van Buchenwald.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×