Margraten geeft 4000 bevrijders een gezicht

De Amerikaanse begraafplaats Margraten geeft ruim vierduizend soldaten die betrokken waren bij de bevrijding van Nederland een gezicht. Bij de graven en de zogenaamde Muren der Vermisten zijn van 1 tot en met 5 mei foto’s te zien van militairen die sneuvelden tijdens bevrijdingsoperaties.

ddTijdens de openingstijden van de begraafplaats zijn de komende dagen vrijwilligers aanwezig die vragen over de begraafplaats en het eerbetoon kunnen beantwoorden.

Zondag wordt het eerbetoon symbolisch geopend door de overhandiging van de laatste foto. Het gaat om een tekening van Willy F. James Jr., de enige Medal of Honor ontvanger (de hoogste Amerikaanse militaire onderscheiding) nog zonder gezicht. De tekening werd gevonden door Mieke Kirkels tijdens haar onderzoek naar zwarte bevrijdingskinderen voor de Stichting Ontbrekende Verhalen Limburg.

De begraafplaats Margraten is een Amerikaanse militaire begraafplaats en monument ter nagedachtenis aan de overleden Amerikaanse soldaten ten tijde van de strijd in Zuid-Limburg, het Ardennenoffensief en in het Roergebied.

- advertentie -

Boek: De Margraten Boys – Hoe een dorp weigerde de Amerikaanse bevrijders te vergeten
Boek: Van Alabama naar Margraten – Herinneringen van grafdelver Jefferson Wiggins

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: