Margraten geeft 4000 bevrijders een gezicht

De Amerikaanse begraafplaats Margraten geeft ruim vierduizend soldaten die betrokken waren bij de bevrijding van Nederland een gezicht. Bij de graven en de zogenaamde Muren der Vermisten zijn van 1 tot en met 5 mei foto’s te zien van militairen die sneuvelden tijdens bevrijdingsoperaties.

ddTijdens de openingstijden van de begraafplaats zijn de komende dagen vrijwilligers aanwezig die vragen over de begraafplaats en het eerbetoon kunnen beantwoorden.

Zondag wordt het eerbetoon symbolisch geopend door de overhandiging van de laatste foto. Het gaat om een tekening van Willy F. James Jr., de enige Medal of Honor ontvanger (de hoogste Amerikaanse militaire onderscheiding) nog zonder gezicht. De tekening werd gevonden door Mieke Kirkels tijdens haar onderzoek naar zwarte bevrijdingskinderen voor de Stichting Ontbrekende Verhalen Limburg.

De begraafplaats Margraten is een Amerikaanse militaire begraafplaats en monument ter nagedachtenis aan de overleden Amerikaanse soldaten ten tijde van de strijd in Zuid-Limburg, het Ardennenoffensief en in het Roergebied.

- advertentie -

Boek: De Margraten Boys – Hoe een dorp weigerde de Amerikaanse bevrijders te vergeten
Boek: Van Alabama naar Margraten – Herinneringen van grafdelver Jefferson Wiggins

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: