Dark
Light

Margraten geeft 4000 bevrijders een gezicht

Auteur:
1 minuut leestijd
Amerikaanse begraafplaats in Margraten bij Maastricht (cc - Peterreinders)
Amerikaanse begraafplaats in Margraten bij Maastricht (cc - Peterreinders)

De Amerikaanse begraafplaats Margraten geeft ruim vierduizend soldaten die betrokken waren bij de bevrijding van Nederland een gezicht. Bij de graven en de zogenaamde Muren der Vermisten zijn van 1 tot en met 5 mei foto’s te zien van militairen die sneuvelden tijdens bevrijdingsoperaties.

ddTijdens de openingstijden van de begraafplaats zijn de komende dagen vrijwilligers aanwezig die vragen over de begraafplaats en het eerbetoon kunnen beantwoorden.

Zondag wordt het eerbetoon symbolisch geopend door de overhandiging van de laatste foto. Het gaat om een tekening van Willy F. James Jr., de enige Medal of Honor ontvanger (de hoogste Amerikaanse militaire onderscheiding) nog zonder gezicht. De tekening werd gevonden door Mieke Kirkels tijdens haar onderzoek naar zwarte bevrijdingskinderen voor de Stichting Ontbrekende Verhalen Limburg.

De begraafplaats Margraten is een Amerikaanse militaire begraafplaats en monument ter nagedachtenis aan de overleden Amerikaanse soldaten ten tijde van de strijd in Zuid-Limburg, het Ardennenoffensief en in het Roergebied.

Boek: De Margraten Boys – Hoe een dorp weigerde de Amerikaanse bevrijders te vergeten
Boek: Van Alabama naar Margraten – Herinneringen van grafdelver Jefferson Wiggins

×