Dark
Light

Wapens verzetsman Marinus van der Stoep gevonden

Auteur:
1 minuut leestijd
Een van de wapens van Marinus van der Stoep - Collectie Museum Rotterdam '40-'45 NU
Een van de wapens van Marinus van der Stoep - Collectie Museum Rotterdam '40-'45 NU

In het depot van Museum Rotterdam ’40-’45 NU zijn recent wapens gevonden van de verzetsstrijder Marinus van der Stoep (1917-1945). Hij was tijdens de Tweede Wereldoorlog een leider van de Rotterdamse illegaliteit en leider van zijn eigen onafhankelijke knokploeg.

Marinus van der Stoep (Foto: Museum Rotterdam '40 - '45 NU)
Marinus van der Stoep (Foto: Museum Rotterdam ’40 – ’45 NU)
Na een ontdekkingstocht door het depot vond Johan van der Hoeven, conservator Museum Rotterdam ’40 – ’45 NU recentelijk een zware doos. In die doos waren drie wapens netjes verpakt. Een F.N. pistool caliber 9 mm. met het nummer 22332, een Walther pistool caliber 6,35 mm. nummer 717952 en een Welrod pistool Mk2 caliber .32 (inch), nummer 6289. De wapens werden gedurende de oorlog in containers gedropt voor het verzet in Europa en ontwikkeld door ingenieur Hugh Reeves. Onderzoek in het collectieregister leert dat de drie wapens afkomstig zijn van Marinus van der Stoep.

Marinus van der Stoep was een van de belangrijkste verzetsmannen in Rotterdam. In januari 1945 reisde hij via Brabant naar Engeland. Eind februari werd hij vervolgens gedropt boven Berkel. Het Rotterdamse museum:

“Naar alle waarschijnlijkheid had hij een van de wapens toen al bij zich. De overige twee pistolen zijn buitgemaakt: de F.N. is een dienstpistool van de politie en de Walther een Duits pistool dat officieren bij zich droegen. Op 9 april 1945 overleed Marinus in het ziekenhuis, nadat hij op 5 april door de Duitsers was neergeschoten.”

Vanaf woensdag 10 april zijn de wapens te zijn in het museum Rotterdam, samen met enkele voorwerpen van de verzetsman, waaronder zijn bril, de overlijdensadvertentie en enkele rouwlinten.

Ook interessant: Misdadige verzetslieden in Rotterdam 1944-1945
Boek: Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog

Een Welrod is een zeer zeldzaam pistool, voorzien van een geluiddemper, waar er ‘maar’ 14.000 van gemaakt zijn. De Welrod is speciaal ontworpen voor agenten van de Special Operations Executive (SOE), een organisatie gespecialiseerd in spionage, sabotage en verkenning.
×