Dark
Light

Mastodont – Het dier en het (politieke) zwaargewicht

Auteur:
1 minuut leestijd
Mastodont, verbeeld door Charles R. Knight in 1897
Mastodont, verbeeld door Charles R. Knight in 1897

Een invloedrijk persoon die in hoog aanzien staat, vaak ook vanwege prestaties uit het verleden, wordt soms een ‘mastodont’ genoemd. Het gaat dan om een persoon van formaat met wie rekening gehouden wordt. In de politiek worden oud-politici die nog altijd een vinger in de pap hebben, soms bijvoorbeeld aangeduid als mastodont. Waar komt dit woord vandaan?

De mastodont is oorspronkelijk de naam van een uitgestorven slurfdier, ook wel mammut genoemd. Hoewel de naam anders doet vermoeden was dit kolossale dier, dat opviel door zijn soms meterslange slagtanden, geen nauwe verwant van de mammoet of olifantachtigen. De mastodont leek echter wel op de mammoet. Het dier, dat veel in Noord- als Zuid-Amerika voorkwam, leefde van ruim 4 miljoen tot ongeveer 10.000 jaar geleden. Er bestond daarnaast een Europese mastodont (Mammut borsoni), die ook op het grondgebied van het huidige Nederland te vinden was. De schouderhoogte van de dieren kon tot drie meter bedragen.

Het woord mastodont wordt tegenwoordig soms ook gebruikt om aan te geven dat bepaalde objecten een grote omvang hebben. Zo spreekt men bijvoorbeeld wel eens van een “mastodont van een fabriek” of een “mastodont van een vrachtwagen”.

Meer taalgeschiedenis

Bronnen

-https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/mastodont
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Mammut_(mastodont)
-https://www.nrc.nl/nieuws/2013/06/01/mastodont-a1472430
-https://onzetaal.nl/uploads/nieuwsbrieven/mastodont.html
-https://anw.ivdnt.org/article/mastodont

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.248 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×