Dark
Light

‘Birdman’, de man die uit een vliegmachien sprong

1 minuut leestijd
Gerard Masselin begint aan zijn sprong (Pathé)
Gerard Masselin begint aan zijn sprong (Pathé)

Onlangs zocht ik het verhaal van Franz Reichelt nog eens op. Deze Oostenrijkse-Franse kleermaker sprong in 1912 van de Eiffeltoren. Hij dacht dat dat prima kon omdat hij een parachute had gemaakt waarmee hij als het ware naar beneden kon zweven. De constructie werkte echter niet. Franz Reichelt viel loodrecht naar beneden en was op slag dood. Het hele gebeuren werd vastgelegd op film.

Masselin maakt zich klaar voor de sprong (Pathé)
Masselin maakt zich klaar voor de sprong (Pathé)
Via Reichelt kwam ik terecht bij een verhaal over een andere moderne Icarus: Gerard Masselin. Deze Franse daredevil sprong in de jaren zestig met een zelfgemaakte driehoekige parachute uit vliegtuigen. Dat dit absoluut niet zonder gevaren was wist de waaghals. Zijn broer Guy kwam bij een soortgelijke stunt namelijk om het leven.

Ook met Gerard Masselin liep het niet goed af. Op 3 september 1963 sprong hij voor het laatst uit een vliegtuig. Masselin, bijgenaamd L’homme Oiseau (Birdman), sprong boven Parijs met zijn zelfgemaakte driehoekige parachute uit een tweedekker. Met zijn parachute wilde hij eerst een stuk door de lucht zweven, als een soort vogel. Zodra hij lager kwam moest een grotere parachute uitklappen, zodat zijn val vertraagd werd en hij veilig kon landen.

Net als bij Reichelt werkte ook deze keer de parachute echter niet. Omdat er een vliegshow was werd de stunt gefilmd. In een filmpje van het Britse Pathé is te zien hoe de Birdman neerstort en uiteindelijk levenloos in een weiland ligt. Een omstander geeft hem nog mond-op-mond-beademing, maar het mag niet baten.

Bekijk ook: Franz Reichelt, de man die dacht dat hij van de Eiffeltoren kon springen

Bird Man death jump (1963)

×