KlussenKlussen

‘Birdman’, de man die uit een vliegmachien sprong

Onlangs zocht ik het verhaal van Franz Reichelt nog eens op. Deze Oostenrijkse-Franse kleermaker sprong in 1912 van de Eiffeltoren. Hij dacht dat dat prima kon omdat hij een parachute had gemaakt waarmee hij als het ware naar beneden kon zweven. De constructie werkte echter niet. Franz Reichelt viel loodrecht naar beneden en was op slag dood. Het hele gebeuren werd vastgelegd op film.

- ad -

Masselin maakt zich klaar voor de sprong (Pathé)
Masselin maakt zich klaar voor de sprong (Pathé)
Via Reichelt kwam ik terecht bij een verhaal over een andere moderne Icarus: Gerard Masselin. Deze Franse daredevil sprong in de jaren zestig met een zelfgemaakte driehoekige parachute uit vliegtuigen. Dat dit absoluut niet zonder gevaren was wist de waaghals. Zijn broer Guy kwam bij een soortgelijke stunt namelijk om het leven.

Ook met Gerard Masselin liep het niet goed af. Op 3 september 1963 sprong hij voor het laatst uit een vliegtuig. Masselin, bijgenaamd L’homme Oiseau (Birdman), sprong boven Parijs met zijn zelfgemaakte driehoekige parachute uit een tweedekker. Met zijn parachute wilde hij eerst een stuk door de lucht zweven, als een soort vogel. Zodra hij lager kwam moest een grotere parachute uitklappen, zodat zijn val vertraagd werd en hij veilig kon landen.

Net als bij Reichelt werkte ook deze keer de parachute echter niet. Omdat er een vliegshow was werd de stunt gefilmd. In een filmpje van het Britse Pathé is te zien hoe de Birdman neerstort en uiteindelijk levenloos in een weiland ligt. Een omstander geeft hem nog mond-op-mond-beademing, maar het mag niet baten.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Bekijk ook: Franz Reichelt, de man die dacht dat hij van de Eiffeltoren kon springen

Bird Man death jump (1963)


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • De gouden standaard en Nederland

  De gouden standaard en Nederland

  Nederland was het allerlaatste land dat de gouden standaard los liet. En premier Colijn wilde dat eigenlijk helemaal niet.Lees bericht »
 • ‘Van Hitler krijgen de Duitsers nooit genoeg.’

  ‘Van Hitler krijgen de Duitsers nooit genoeg.’

  Bij uitgeverij Just Publishers verscheen onlangs het boek Carrière-nazi’s. De wrede praktijken van Duitse oorlogsmisdadagers en hoe ze na 1945 aan de top bleven. Helmut Ortner beschrijft in dit boek de onthutsende geschiedenis van daders, slachtoffers en omstanders in Hitler-Duitsland. …Lees bericht »
 • Nazi-pesterijen in Dachau

  Nazi-pesterijen in Dachau

  In Dachau zaten vooral politieke tegenstanders van de nazi’s, evenals veel christenen, vrouwen, Joden en homoseksuelen. De memoires van een van de gevangenen in het kamp, de gereformeerde predikant Herman Knoop (1891-1974), laten zien welke nazi-pesterijen en vernederingen de kampbewoners …Lees bericht »
 • De Nederlandse Republiek als zeemogendheid

  De Nederlandse Republiek als zeemogendheid

  De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, een staat met uitgebreide economische activiteiten op zee en uitgebreide imperia in Azië, Afrika en Amerika, ondersteund door een zeer succesvolle marine, wordt gewoonlijk als een zeemogendheid aangeduid. Maar die identiteit was een korte …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereMoederstad - Philip DrögeBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las