StudieboekenStudieboeken

Metropolitan Museum krijgt miljard aan kunstwerken

Notre avenir est dans l’air – Picasso, 1912 (Leonard A. Lauder Cubist Collection)

Het Metropolitan Museum in New York heeft een kunstcollectie gekregen met een geschatte waarde van een miljard dollar. De eigenaar van de 78 vooral kubistische kunstwerken, filantroop Leonard Lauder, doet de schilderijen cadeau aan ‘de mensen van New York’.

- ad -

Metropolitan in New York – Foto: CC/Kadellar


De omvangrijke kunstcollectie is één van de belangrijkste collecties van kubistische kunst ter wereld. Hij bevat onder meer 33 werken van Pablo Picasso en 17 van Georges Braque, de grondleggers van het kubisme. Veel schilderijen uit de collectie komen uit 1909-1914, een periode waarin de beide kunstenaars intensief samenwerkten.

Bekende schilderijen uit de collectie zijn onder meer Picasso’s Notre avenir est dans l’air (Onze toekomst is in de lucht, 1912) en Braque Violin Mozart Kubelick(1912). Ook bevat de collectie werken van de kubistische kunstenaars Juan Gris en Fernand Lége, collega’s en vrienden van Picasso en Braque.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Naast de kunstwerken komt er bij het Metropolitan Museum Of Art ook een nieuwe onderzoekcentrum dat zich puur richt op moderne kunst: The Leonard A. Lauder Research Center for Modern Art

Leonard A. Lauder (1933)

De miljardair Leonard Lauder is de zoon van Estée Lauder, van het bekende bedrijf dat schoonheidsproducten maakt. Sinds 1976 verzamelt hij schilderijen. Omdat hij van mening is dat schilderijen toegankelijk moeten zijn voor het publiek heeft de filantroop al eerder talloze kunstwerken aan musea geschonken van onder andere Roy Lichtenstein en Andy Warhol. De nieuwe collectie heeft hij naar eigen zeggen aan het beroemde museum gegeven als gift voor de mensen die leven en werken in New York en hen die vanuit de hele wereld naar de stad komen om “onze grote musea te bezoeken”. Volgens Lauder vormt kunst de basis van de culturele, educatieve en economische vitaliteit van de stad New York.

Gerelateerde boeken:


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Hoe de nazi’s Kerstmis wilden nazificeren

  Hoe de nazi’s Kerstmis wilden nazificeren

  Kerstballen met daarop hakenkruizen en Germaanse runentekens, koekbakvormpjes in de vorm van een swastika en kerstkaarten met vaderlandslievende taferelen en Wehrmachtsoldaten in plaats van rustieke winterlandschappen. Het is allemaal te zien in het documentatiecentrum van het nationaalsocialisme in Keulen, dat …Lees bericht »
 • De Amerikaanse droom van Tocqueville

  De Amerikaanse droom van Tocqueville

  De Franse aristocraat, politicus en filosoof Alexis de Tocqueville (1805-1859) bezocht verschillende keren de Verenigde Staten, waar een democratie was zonder monarchie en aristocratie, om te kijken of dit systeem ook voor Europa interessant was.Lees bericht »
 • Charles Booth stigmatiseerde. En redde er levens mee

  Charles Booth stigmatiseerde. En redde er levens mee

  Toen Charles Booth, de nieuwe voorzitter van de Royal Statistical Society, zich in de tweede helft van de negentiende eeuw in Londen vestigde, schrok hij van de grote verschillen in sociale omstandigheden van de Londenaren. - ad - Booth startte …Lees bericht »
 • De Beemster en het Nederlandse poldermodel

  De Beemster en het Nederlandse poldermodel

  Bij uitgeverij Ambo|Anthos verscheen deze week Wereldgeschiedenis van Nederland: een nieuw standaardwerk over de vaderlandse geschiedenis. In het lijvige boek beschrijven meer dan honderd Nederlandse onderzoekers op het gebied van geschiedenis en cultuur het wereldwijde verhaal van onze geschiedenis. Zij …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!