Dark
Light

Metropolitan Museum krijgt miljard aan kunstwerken

Auteur:
2 minuten leestijd
Notre avenir est dans l’air – Picasso, 1912 (Leonard A. Lauder Cubist Collection)

Het Metropolitan Museum in New York heeft een kunstcollectie gekregen met een geschatte waarde van een miljard dollar. De eigenaar van de 78 vooral kubistische kunstwerken, filantroop Leonard Lauder, doet de schilderijen cadeau aan ‘de mensen van New York’.

Metropolitan in New York – Foto: CC/Kadellar


De omvangrijke kunstcollectie is één van de belangrijkste collecties van kubistische kunst ter wereld. Hij bevat onder meer 33 werken van Pablo Picasso en 17 van Georges Braque, de grondleggers van het kubisme. Veel schilderijen uit de collectie komen uit 1909-1914, een periode waarin de beide kunstenaars intensief samenwerkten.

Bekende schilderijen uit de collectie zijn onder meer Picasso’s Notre avenir est dans l’air (Onze toekomst is in de lucht, 1912) en Braque Violin Mozart Kubelick(1912). Ook bevat de collectie werken van de kubistische kunstenaars Juan Gris en Fernand Lége, collega’s en vrienden van Picasso en Braque.

Naast de kunstwerken komt er bij het Metropolitan Museum Of Art ook een nieuwe onderzoekcentrum dat zich puur richt op moderne kunst: The Leonard A. Lauder Research Center for Modern Art

Leonard A. Lauder (1933)

De miljardair Leonard Lauder is de zoon van Estée Lauder, van het bekende bedrijf dat schoonheidsproducten maakt. Sinds 1976 verzamelt hij schilderijen. Omdat hij van mening is dat schilderijen toegankelijk moeten zijn voor het publiek heeft de filantroop al eerder talloze kunstwerken aan musea geschonken van onder andere Roy Lichtenstein en Andy Warhol. De nieuwe collectie heeft hij naar eigen zeggen aan het beroemde museum gegeven als gift voor de mensen die leven en werken in New York en hen die vanuit de hele wereld naar de stad komen om “onze grote musea te bezoeken”. Volgens Lauder vormt kunst de basis van de culturele, educatieve en economische vitaliteit van de stad New York.

Gerelateerde boeken:

×