Dark
Light

Michigan – Amerikaanse staat

Auteur:
2 minuten leestijd
Vlag van de Amerikaanse staat Michigan
Vlag van de Amerikaanse staat Michigan

Staat in het noorden van Amerika met de bijnaam Wolverine State: Michigan. De staat heeft een oppervlakte van 250.941 km² en ruim tien miljoen inwoners. Hoofdstad van de staat is Lansing.

Voor de komst van Europeanen werd Michigan bewoond door indianenstammen zoals de Chippewa. Men vermoedt dat deze indianen ook de naamgever zijn van de staat. Het woord micigama betekent ‘groot water’ en zou in de loop der tijd verbasterd zijn tot Michigan.

De Fransen waren de eerste Europeanen die Michigan binnendrongen. De Franse ontdekkingsreiziger Étienne Brulé deed in 1618 en werd gevolgd door Robert de la Salle in 1679. De Fransman Antoine de la Mothe Cadillac stichtte in 1701 Detroit, momenteel de grootste stad van Michigan, als steunpunt voor de bonthandel.

De staat Michigan in het rood gemarkeerd
De staat Michigan in het rood gemarkeerd

De Engelsen kregen Michigan in 1763 in handen maar moesten de staat twintig jaar later afstaan aan de Verenigde Staten die het gebied in 1787 onderdeel maakte van het Noordwest Territorium. De invloed van de Engelsen bleef echter tot de oorlog van 1812, waarbij Engeland tevergeefs probeerde het gebied opnieuw in te lijven, groot in Michigan. Na deze oorlog was het ‘gevaar’ van de Engelsen afgewend maar staat wel lange tijd nauwelijks bewoond. Pas nadat in 1825 het Erie Kanaal wordt geopend komt er een nieuwe stroom kolonisten naar Michigan.

Michigan werd in 1805 een zelfstandig territorium en had toen Detroit als hoofdstad. In 1837 werd het gebied als staat opgenomen in de Unie en kreeg. Tien jaar hierna werd Lansing de hoofdstad.

Vlag & motto

Motto en embleem van de Amerikaanse staat MichiganOp de blauwe vlag van de staat Michigan is een lichtblauw schild te zien met daairn een afbeelding van een opkomende zon boven een meer, een schiereiland en een man die in zijn hand een geweer heeft. Dit geweer staat voor vrede en de bereidheid om rechten te verdedigen. Aan de zijkant van het schild zijn een eland en een edelhert te zien. Deze dieren zijn de symbolen van Michigan. De adelaar boven het schild staat symbool voor de Verenigde Staten.

In de vlag zijn drie Latijnse motto’s opgenomen. De bovenste, op een rood lint zegt E pluribus unum (uit velen een) en was lange tijd het onofficiële nationale motto van de VS. Op het lichtblauwe schild staat hetb Latijnse woord Tuebor wat zoveel betekent als ‘ik zal verdedigen’. Op het witte lint aan de onderzijde van de vlag is het officiële motto van Michigan te vinden: Si Quaeris Peninsulam Amoenam Circumspice. Dit betekent

‘als u een plezierig schiereiland zoekt, kijk om u heen’.

De huidige vlag werd op 1 augustus 1911 in gebruik genomen.

Ook handig: lijst van alle staten van Amerika
Overzicht van boeken over de Amerikaanse geschiedenis

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×