Dark
Light

Middeleeuwse rivieraak gevonden in Utrecht

Auteur:
1 minuut leestijd

De rivieraak – Foto: Gemeente Utrecht
Tijdens graafwerkzaamheden voor een nieuw riool zijn in Utrecht de restanten van een middeleeuwse rivieraak gevonden. De gemeente Utrecht heeft dat bekendgemaakt.

De vondst werd afgelopen vrijdag gedaan aan de Catharijnesingel. Het schip dateert uit de periode 500-1000 na Christus en ligt in een oude restgeul van de Rijn. De restanten van het eikenhouten schip zijn zo’n acht meter lang en 2,5 meter breed. Het schip werd vroeger gebruikt voor het vervoer van vracht. Er konden bijvoorbeeld ook koeien mee vervoerd worden.

In de Utrechtse binnenstad in een oude bedding van de Vecht, en op verschillende locaties in Leidsche Rijn zijn eerder soortgelijke schepen gevonden. Het schip is in het verleden deels doorsneden door damwanden.

De restanten worden de komende dagen in samenwerking met specialisten van de afdeling Scheepsarcheologie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) gedocumenteerd en bemonsterd en komende woensdag verwijderd.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×