Journael van de wonderlijcke voyagie, 1684 – Olivier van Noort

In 1598 vertrok Olivier van Noort met vier schepen op een reis die tot doel had de westelijke route naar Azië te vinden. Drie jaar later keerde hij terug, met nog maar een schip en een fractie van de oorspronkelijke bemanning. Maar hij was wel de eerste Nederlander die een reis rond de wereld volbracht.

De eerste editie van zijn Beschryvinghe vande voyagie om den geheelen werelt cloot is van 1602; de hier getoonde is uit 1684. De afbeelding toont Vuurlanders die ondanks het barre klimaat naakt rondlopen. Dit boek is tot en met 21 juni te bekijken in de Expositie Topstukken: kb.nl/topstukken

Vorige topstukVolgende topstuk

Expositie Topstukken KB

- advertentie -

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: Journael van de wonderlijcke voyagie, 1684. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: