Dark
Light

Monument in Berlijn voor Roma en Sinti-slachtoffers

Auteur:
1 minuut leestijd
Monument voor de Sinti en Roma van Europa (CC BY 4.0 - Rolf Krahl - wiki)
Monument voor de Sinti en Roma van Europa (CC BY 4.0 - Rolf Krahl - wiki)

Bondskanselier Angela Merkel heeft woensdag in Berlijn een monument onthuld ter herinnering aan de Roma en Sinti die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen.

Monument in Berlijn ter herinnering aan de homo’s die tijdens de nazitijd werden vervolgd en vermoord
Twintig jaar geleden werd er al besloten dat er in Berlijn zo’n monument moest komen en nu is het dus eindelijk gerealiseerd. Het monument bevindt zich in het Tiergarten-park, vlakbij de Bondsdag waar het Duitse parlement is gevestigd. In de omgeving van het monument zijn ook gedenktekens voor de Joodse en homoseksuele slachtoffers van het nazi-regime te vinden.

Het monument voor de Roma en Sinti-slachtoffers is ontworpen door de Israëlische kunstenaar Dani Karava. Het bestaat uit een twaalf meter brede plaat waarop een laagje water ligt. In het midden van deze plaat bevindt zich een steen. Kunstenaar Dani Karava wil dat op die steen altijd een bloeiende roos ligt. Rondom het water liggen stenen in de vorm van een mozaïek. Tussen 1933 en 1945 werden er naar schatting 500.000 Roma en Sinti vermoord.

De onthulling van het herdenkingsmonument werd woensdag niet alleen bijgewoond door bondskanselier Merkel maar ook door bondspresident Joachim Gauck.

De Nederlander Zoni Weisz was één van de sprekers bij de onthulling. Weisz overleefde als enige van zijn gezin de oorlog en is bekend als pleitbezorger voor de erkenning van het lot Sinti en Roma in de oorlog. Vorig jaar sprak hij tijdens Holocaust Memorial Day (27 januari) als eerste vertegenwoordiger van de Sinti en Roma het Duitse parlement toe bij de jaarlijkse herdenking van nazi-slachtoffers.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 50.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×