StudieboekenStudieboeken

Slag om de Schelde (2 okt. 1944 – 8 nov. 1944)

In Zeeland is dit weekend weer uitgebreid stilgestaan bij de Slag om de Schelde, dit jaar precies zeventig jaar geleden. Op de stranden van Zeeuws-Vlaanderen en Walcheren werden geallieerde landingen herdacht en onder meer in Vlissingen en Bergen op Zoom waren er optochten met historische voertuigen.

- ad -

De Slag om de Schelde vond plaats tussen 2 oktober en 8 november 1944. Hij was bepalend voor de verdere bevrijding maar is niet heel erg bekend in Nederland. De geallieerden (Britten, Canadezen en Polen) wilden de Scheldemonding op de bezetter veroveren. Dit was belangrijk want dan konden er troepen en materieel naar Antwerpen worden vervoerd. Tot dat moment verliep de troepenaanvoer nog altijd via Normandië.

De Duitsers waren hier vanzelfsprekend van op de hoogte en hadden rondom de Scheldemond zware verdedigingswerken gebouwd. Het gebied stond vol bunkers, mitrailleurnesten en versperringen voor troepen uit zee. Daarnaast waren er verschillende mijnenvelden gelegd. Walcheren was veranderd in een zogenaamde Egelstelling. De verdedigers hielden rekening met alle soorten aanvallen.

Vijf weken lang werd er hevig gevochten, met onder meer een aantal amfibische landingen en aanvallen over open terrein. Aan beide zijden vielen duizenden gewonden. De slag werd uiteindelijk door de geallieerden gewonnen. De geallieerde opperbevelhebber generaal Dwight D. Eisenhower zei later over de slag dat…

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

“…het einde van het nazi-dom duidelijk in zicht kwam toen het eerste schip ongehinderd de Schelde opvoer.”

Operatie Infatuate

Een belangrijk onderdeel van de Slag om de Schelde was operatie Infatuate. Deze operatie draaide om de bevrijding van Walcheren, het laatste stuk land langs de Scheldemonding dat nog in Duitse handen was. De geallieerden besloten de dijken van Walcheren zwaar te bombarderen zodat het gebied voor een groot deel onder water kwam te staan. Hoewel de bevolking met pamfletten was gewaarschuwd, waren lang niet alle bewoners in het gebied op de hoogte. Met name Westkapelle kregen het zwaar te verduren. Hier kwamen 160 personen als gevolg van de overstroming om het leven. Korte tijd later werden ook de dijken bij Vlissingen en Veere gebombardeerd.

Walcheren, bombardement 3 november 1944 - cc
Walcheren, bombardement 3 november 1944 – cc

Zodra het gebied onder water stond kon een aanval met amfibievoertuigen worden uitgevoerd.

Op 3 november was Vlissingen bevrijd. Drie dagen later viel ook Middelburg, waar de geallieerden tweeduizend krijgsgevangenen maakten. Op 8 november 1944 gaven de laatste Duitsers op Walcheren over en was de Scheldemonding vrij.

Herdenkingen

De Slag om de Schelde wordt iedere vijf jaar groot herdacht, onder meer met optochten van historische, militaire voertuigen en kransleggingen. Er is ook een website, www.deslagomdeschelde.nl, waarop de gebeurtenissen per dag te volgen zijn.

- ad -

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Het visioen van Constantijn

  Het visioen van Constantijn

  Historicus Jona Lendering en classicus Vincent Hunink presenteren in 'Het visioen van Constantijn' een bekende oudheidkundige puzzel: hoe kon een heidens visioen veranderen in een christelijke legende?Lees bericht »
 • De kijk op kolonisatie (door de eeuwen heen)

  De kijk op kolonisatie (door de eeuwen heen)

  Emeritus hoogleraar Piet Emmer stelt dat moderne morele maatstaven steeds vaker op het verleden worden geprojecteerd waardoor een verwrongen beeld ontstaat van gevoelige historische onderwerpen als kolonialisme, slavernij en migratie. “Geschiedenis dient daarmee als politieke agenda en als excuus. Hoe …Lees bericht »
 • De nazi-leerling. De schuldige jeugd van Dick Woudenberg

  De nazi-leerling. De schuldige jeugd van Dick Woudenberg

  In 'De nazi-leerling' van Mischa Cohen wordt het verhaal verteld van Dick Woudenberg (1928), zoon van NSB-topman Hendrik Jan Woudenberg. Vanaf zijn vroege jeugd kreeg hij een eersteklas nazi-leerschool.Lees bericht »
 • Mao wilde alle mussen doden

  Mao wilde alle mussen doden

  Niet alleen mensen werden het slachtoffer van de Grote Sprong Voorwaarts van Mao, ook dieren kregen het voor de kiezen. De Chinese dictator gaf bijvoorbeeld opdracht alle mussen in het communistische China te laten doden.Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!