Dark
Light

Monument ‘Vrijheidsvuur’ geplaatst in Wageningen

Auteur:
1 minuut leestijd

In Wageningen is donderdag het monument Vrijheidsvuur geplaatst. Over het monument is in de Gelderse stad de afgelopen jaren veel te doen geweest.

Het Vrijheidsvuur in Wageningen, tijdens het bevrijdingsfestival op 5 mei 2011 (CC BY-SA 3.0 - Hjvannes - wiki)
Het Vrijheidsvuur in Wageningen, tijdens het bevrijdingsfestival op 5 mei 2011 (CC BY-SA 3.0 – Hjvannes – wiki)
Het door kunstenaar Hanshan Roebers gemaakte werk, heeft een plek gekregen aan de Generaal Foulkesweg in Wageningen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het kunstwerk naast Hotel De Wereld geplaatst zou worden. In dit hotel werd op 5 mei 1945 door de geallieerden onderhandeld met de kolonel-generaal Johannes Blaskowitz over de overgave van de Duitse bezetter in Nederland.

Veel Wageningers wilden echter niet dat het monument van Hanshan Roebers bij dit hotel zou worden geplaatst. Het kunstwerk, een metershoge koperen zuil met bovenin een eeuwige vlam, zou volgens veel Wageningers te veel op een kruisraket lijken. Andere inwoners van de Gelderse stad noemden het kunstwerk gekscherend de Paal van Bernhard.

Het kunstwerk werd al in 2004 voltooid. Vanwege de commotie lag het de afgelopen jaren echter in een depot. Uiteindelijk is er nu voor gekozen het monument een plek te geven aan de Generaal Foulkesweg. Deze locatie bevindt zich vlakbij Hotel De Wereld. Het kunstwerk is donderdag geplaatst. De ontsteking van het eeuwige Vrijheidsvuur vindt plaats in de nacht van 4 op 5 mei.

×