Dark
Light

Motörhead-frontman Lemmy Kilmister (70) overleden

Auteur:
1 minuut leestijd
Motörhead live in Reds, Edmonton, 2005
Motörhead live in Reds, Edmonton, 2005 - cc

De oprichter en frontman van de Britse rockband Motörhead, Lemmy Kilmister, is maandag op 70-jarige leeftijd overleden. Twee dagen eerder, op Tweede Kerstdag, had hij te horen gekregen dat hij aan een agressieve vorm van kanker leed.

Lemmy Kilmister in 2011 (cc - John Gullo)
Lemmy Kilmister in 2011 (cc – John Gullo)
De basgitarist groeide dankzij zijn opvallende uiterlijk en levenswijze uit tot een cultheld. Kilmister, die ooit roadie was van Jimi Hendrix, richtte Motörhead in 1975 op. De band scoorde onder meer hits met Ace of Spades en Orgasmatron.

Kort voordat Kilmister zijn nieuwe band oprichtte was hij uit de band Hawkwind gezet vanwege zijn drugsgebruik. Aanvankelijk wilde hij de nieuwe band Bastard noemen, maar uiteindelijk werd gekozen voor Motörhead, naar het laatste nummer dat Kilmister schreef voor Hawkwind. Motörhead is slang voor een amfetaminegebruiker. De umlaut op de tweede ‘O’ werd alleen toegevoegd om de naam er Duits (en daarmee volgens Kilmister ‘gevaarlijk’) uit te laten zien.

Sinds 2013 kampte de frontman van de rockband met ernstige gezondheidsproblemen, gerelateerd aan zijn ongezonde levensstijl. Hierdoor moesten verschillende optredens opgezegd worden. Begin 2011 verscheen er een film over de levensstijl van de opvallende rocker met de titel Lemmy: 49% motherf**ker, 51% son of a bitch.

DVD: Motörhead – Live In Concert

×