Dark
Light

‘Mr. Spock’ is dood

Auteur:
1 minuut leestijd
Leonard Nimoy als Mr. Spock
Leonard Nimoy als Mr. Spock

Leonard Nimoy als Mr. Spock
Leonard Nimoy als Mr. Spock

Leonard Nimoy, de Amerikaanse acteur die wereldberoemd wordt als Mr. Spock in de sciencefiction-televisieserie Star Trek, is vrijdag op 83-jarige leeftijd overleden.

Het was niet het enige dat Leonard Nimoy in zijn lange leven deed, maar toch wordt hij voor gememoreerd als de man die Mr. Spock een gezicht gaf. Dit figuur uit Star Trek is half mens, half Vulcan (een fictief buitenaards ras).

I am (not) Mr. Spock

Tussen 1966 en 1969 was Nimoy te zien in de legendarische televisieserie en verdiende daarmee drie Emmyonderscheidingen. Aan een Star Trek-animatieserie werkte hij ook mee. Hij sprak hiervoor de teksten van Mr. Spock in. Daarna was hij ook nog te zien in zes Star Trek-films.

Voordat hij bekend werd bij het grote publiek was Nimoy al actief als acteur. Zo was hij bijvoorbeeld te zien in de Jiddische musical Fiddler on the Roof. Hij speelde hierin de rol van de melkman Tevye.

Tussen 1969 en 1971 was de Amerikaan ook nog te zien in de tv-serie Mission: Impossible.

Nimoy publiceerde twee autobiografieën. De eerste verscheen in 1977 en had als titel I am not Spock. Veel fans waren hier boos over omdat ze dachten dat de acteur zich wilde distantiëren van het personage Spock. Nimoy had met de titel echter alleen willen aangeven dat Spock en Nimoy niet dezelfde persoon waren.

In 1995 verscheen de tweede autobiografie: I am Spock.

Mr. Spock

×