Dark
Light

Museum Prinsenhof verwerft tekeningen Delftse kunstenaar Leonaert Bramer

Auteur:
1 minuut leestijd
De tekening 'Venus die zich bij Jupiter beklaagt in de aanwezigheid van Mercurius' van Leonaert Bramer'
De tekening 'Venus die zich bij Jupiter beklaagt in de aanwezigheid van Mercurius' van Leonaert Bramer - Foto: Prinsenhof Delft / Marco de Swart

Museum Prinsenhof Delft heeft drie tekeningen van de Delftse kunstenaar Leonaert Bramer (1596-1674) aangekocht. Bramer wordt beschouwd als een van de belangrijkste Delftse kunstenaars uit de zeventiende eeuw.

Een van de werken toont een mythologisch tafereel en heeft als titel Goden op de Olympus, Venus die zich bij Jupiter beklaagt in de aanwezigheid van Mercurius. Bramer kopieerde deze scene in Delft van een schilderij van de Vlaamse meester Jacob Jordaens. Ook Bramers wereldberoemde tijdgenoot Johannes Vermeer schilderde dit onderwerp en baseerde zich mogelijk eveneens op de compositie van Jordaens. Beide schilderijen zijn sindsdien verdwenen. Bramers geeft volgens het museum echter een idee van de voorstelling zoals die ook op het verloren schilderij van Vermeer te zien moet zijn geweest.

De mythologische tekening heeft een plek gekregen in de huidige tentoonstelling 'Het Delft van Vermeer'
De mythologische tekening heeft een plek gekregen in de huidige tentoonstelling ‘Het Delft van Vermeer’ – Foto: Prinsenhof Delft / Marco de Swart

Het tweede aangekochte werk, getiteld Een man die doedelzak speelt voor toeschouwers, is een meer uitgewerkte tekening door Bramer met een voor hem zeldzame landelijke scene. De tekening behoorde in de achttiende eeuw tot de beroemde kunstcollectie van de Delftse verzamelaar Valerius Röver (1687-1739), die aan het eind van zijn leven op Oude Delft 171 woonde, vlak naast het Prinsenhof waar nu het museum is gevestigd.

Leonaert Bramer maakte naast tekeningen en schilderijen ook diverse wand- en plafonddecoraties in Delft. Het meeste daarvan is verloren gegaan, maar het plafond van de Historische Zaal in Museum Prinsenhof Delft vormt nog een tastbaar bewijs. Bramer was verder een productief tekenaar en maakte diverse series tekeningen met Bijbelse, mythologische en literaire onderwerpen.

×