Museum Prinsenhof Delft heeft een tot dusver onbekend, 'koninklijk' glas-in-loodraam van Max Nauta uit 1936 verworven op een veiling. Afgebeeld is de doop in 1584 van Frederik Hendrik, de jongste zoon van Willem van Oranje. Op het manshoge raam is moeder Louise de Coligny te zien met de jonggeborene op de arm.
Een schuttersstuk uit het 17e-eeuwse Delft, dat ruim twee eeuwen onvindbaar was, is terecht. Het verscheen onlangs onverwachts op een veiling in Parijs.
Een Nederlandse onderzoeker heeft de exacte locatie van het wereldberoemde 'Het straatje' van Johannes Vermeer weten te herleiden: de Vlamingstraat in Delft ter hoogte van de huidige nummers 40-42.
Het 'Straatje van Vermeer' behoort tot de topstukken van het Rijksmuseum en wordt zelden uitgeleend.
In een nieuwe tentoonstelling van Museum Prinsenhof Delft is een unieke, eerste druk te zien van de plattegrond van de ‘Kaert Figuratief’ (1678). Deze belangrijke zeventiende-eeuwse Delftse stadsplattegrond uit de collectie van Archief Delft wordt beschouwd als een hoogtepunt van de Nederlandse cartografie.
Het tapijt, Diana met jachtgezelschap, is afkomstig uit het bekende Delftse atelier van François Spiering (1550-1631).
De Delftse stadsarcheoloog Steven Jongma is op uitnodiging van de Jingdezhen in China momenteel aanwezig bij een opgravingen op het terrein van de keizerlijke porseleinovens in die stad.
De Delftse schilder Hendrick van Vliet (1611-1675) wordt internationaal beschouwd als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de wereldberoemde Delftse School, waartoe ook Johannes Vermeer behoorde.
Bij opgravingen in Delft is onlangs de oudst bekende telescoop van Nederland gevonden. De telescoop dateert uit begin zeventiende eeuw en is binnenkort te bewonderen in het vernieuwde Museum Prinsenhof in Delft.
Koning Willem-Alexander opent volgende maand het vernieuwde Museum Het Prinsenhof in Delft. Het museum schenkt aandacht aan drie thema’s waaraan Delft zijn nationale betekenis en internationale bekendheid te danken heeft: Willem van Oranje, Delfts Blauw en ‘Meesters in innovatie’.
Aankomende maandag wordt een begin gemaakt met een grote herinrichting van Museum Het Prinsenhof in Delft. Het museum krijgt een nieuwe presentatie waarin aandacht wordt geschonken aan twee thema’s waaraan Delft zijn nationale betekenis en internationale bekendheid te danken heeft: Willem van Oranje en Delfts Blauw.
Archeologen hebben deze week in de voormalige stadsgracht in de Spoorzone van Delft een zogenaamd misbaksel van Delfts Blauw aardewerk gevonden. Het gaat om een stapel van vijfentwintig fraai beschilderde, aan elkaar geplakte schaaltjes als imitatie van het Chinese kraakporselein.
Het museum krijgt een nieuwe presentatie waarin aandacht wordt geschonken aan twee thema’s waaraan Delft zijn nationale betekenis en internationale bekendheid te danken heeft: Willem van Oranje en Delfts Blauw.
Op 10 juli 1584 schiet Balthasar Gerards prins Willem van Oranje in het Prinsenhof te Delft met drie pistoolkogels dood. Direct daarna slaat hij op de vlucht, maar al bij de stadswal wordt hij opgepakt door soldaten en bedienden van Willem van Oranje.
Nieuws van toen In 1580 deed koning Filips II van Spanje Willem van Oranje, leider van de opstandige Zeven Provinciën, in de ban. Wie hem vermoordde kreeg een forse beloning. Willem van Oranje reageerde met een Apologie (verweerschrift), waarin hij Filips II een ‘valse’ vorst noemde. De Staten-Generaal van de opstandige Republiek accepteerde Willems Apologie en ging zelfs verder. Op
Naar aanleiding van de inhuldiging van koning Willem-Alexander zijn in Museum Het Prinsenhof in Delft de komende tijd portretten te bewonderen van alle Oranjes die in de loop der eeuwen aan het hoofd van de dynastie hebben gestaan. Titel van de tentoonstelling luidt: Van Willem naar Willem. Het is volgens het museum voor het eerst dat alle dertien Delftse Oranjeportretten
Zware regenval heeft in de nacht van woensdag op donderdag gezorgd voor wateroverlast in Museum Het Prinsenhof in Delft. Het museum heeft dat donderdag bekendgemaakt. In de zogenaamde ‘Kapittelzaal’, één van oudste zalen van het middeleeuwse kloostercomplex en voormalig woonverblijf van Willem van Oranje, ontstond een lekkage aan een van de buitenmuren. Een gespecialiseerd bedrijf zal de schade aan de
Willem van Oranje werd op 10 juli 1584 in Delft door Balthasar Gerards neergeschoten. Uit onlangs uitgevoerd onderzoek blijkt dat de 'Vader des Vaderlands' op slag dood was.
Museum Het Prinsenhof heeft onlangs een zogenaamd radslotpistool verworven. Een interessant object voor het museum want op 10 juli 1584 werd Willem van Oranje in het Prinsenhof in Delft met zo’n pistool neergeschoten.
D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold opent vrijdag in Museum Het Prinsenhof in Delft de tentoonstelling Portretfabriek Van Mierevelt. In deze tentoonstelling staat het leven en werk van de ‘vergeten Delftse meester’ Michiel Jansz. van Mierevelt (1566-1641) centraal. Deze schilder maakte aanvankelijk veel historiestukken maar ging zich later helemaal toeleggen op het maken van portretten. In de eerste helft van de zeventiende eeuw
In museum Het Prinsenhof in Delft is vanaf 24 september een tentoonstelling gewijd aan de Delftse portretschilder Michiel van Mierevelt. De in Delft geboren Michiel Jansz. van Mierevelt (1566-1641) schilderde aanvankelijk veel historiestukken maar ging zich later helemaal toeleggen op het maken van portretten. In de eerste helft van de zeventiende eeuw was hij de succesvolle portretschilder van de Noordelijke