MuseumgoudA onder vuur wegens omstreden veiling

The Schoolboys – Marlene Dumas
Een groot aantal Nederlandse musea is boos op museumgoudA omdat het in juni een schilderij van Marlene Dumas in Londen heeft laten veilen zonder het eerst aan andere Nederlandse musea aan te bieden.

Mei 2011 kocht museumgoudA dit schilderij van Jan Hendrik Weissenbruch voor 109.000 euro
Door het schilderij te laten veilen zonder het eerst aan Nederlandse musea aan te bieden, heeft museumgoudA de Leidraad voor Afstoting van Museale Collecties geschonden. De algemene vergadering van de Nederlandse Museumvereniging keurt de handelswijze van het museum af. Momenteel breidt de vereniging een voorstel voor om het lidmaatschap van museumgoudA op te zeggen. Een meerderheid van de leden wil namelijk dat het museum geroyeerd wordt.

De voorzitter van de Museumvereniging:

De leden zijn principieel van mening dat een museum nooit collectiestukken mag verkopen om haar financiële nood te lenigen. Zeker in deze tijd van bezuinigingen, waarin musea onder druk staan, is het belangrijk dit principe te onderstrepen.

Het verkochte schilderij van Marlene Dumas, getiteld The Schoolboys, was eigendom van de gemeente Gouda. Het gemeentebestuur ging vorig jaar akkoord met de verkoop. MuseumgoudA verkocht het werk omdat het in geldnood verkeerde. Het schilderij bracht ongeveer 1,2 miljoen euro op. In 1988 was het werk aangeschaft voor 18.000 euro.

- advertentie -

Enkele maanden geleden kocht het kennelijk in geldnood verkerende museumgoudA zelf nog wel een zeer kostbaar schilderij. Bij een veiling van Christie’s in Amsterdam kocht het museum in mei voor 109.000 euro het schilderij Molen in polderlandschap bij Noorden van Jan Hendrik Weissenbruch (1824-1903). Volgens museumdirecteur Gerard de Kleijn was dit een van de duurste aankopen van het museum ooit.

Eind november wordt duidelijk of museumgoudA inderdaad uit de Museumvereniging wordt gezet. Het ‘voorstel tot uitzetting’ komt dan in stemming.

Lees ook: MuseumgoudA over aankoop kostbare Weissenbruch


Archiefstukken:

 • Oscar Carré en zijn circustheater in Amsterdam

  Oscar Carré en zijn circustheater in Amsterdam

  De geschiedenis van Koninklijk Theater Carré begint in 1887. Circusdirecteur Oscar Carré bouwde toen, aan de oever van de Amstel, een stenen cicustheater. Lees verder »
 • Lariekoek rond Boer Koekoek

  Lariekoek rond Boer Koekoek

  Van 1963 tot 1981 zit Koekoek namens de Boerenpartij in de Tweede Kamer. De lariekoek die hij daar uitkraamt of over zich heen krijgt, zijn ludieke grappen en diverse idiote … Lees verder »
 • De Bonbon-aanslag

  De Bonbon-aanslag

  De Oekraïense nationale beweging is de laatste maanden vaak in het nieuws geweest. Niet alleen omdat zij een van de drijvende krachten was achter het verdrijven van de corrupte president … Lees verder »
 • Killer Trees

  Killer Trees

  Hoewel het gebruik van gevechtscamouflage weliswaar al sporadisch in de voorgaande eeuwen werd toegepast, ontplooide het pas echt op grote schaal tijdens de Eerste Wereldoorlog. Lees verder »
Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister