Muzikant en zanger J.J. Cale overleden

J.J. Cale in
De Amerikaanse singer-songwriter en gitarist J.J. Cale is vrijdag op 74-jarige leeftijd overleden. Dat is bekendgemaakt via de website van de artiest.

John Weldon Cale werd in december 1938 geboren in Tulsa, een stad in Oklahoma. Als muzikant zou J.J. Cale een van de bekendste vertolkers van de zogenaamde tulsa sound worden. Deze muziekstijl wordt vaak omgeschreven als een mix van rockabilly, rock ‘n’ roll, en blues. In verschillende van zijn nummers zong Cale ook over Tulsa en Oklahoma.

J.J. Cale werd onder meer beroemd doordat Eric Clapton twee nummers van zijn hand succesvol coverde: After Midnight en Cocaine. Clapton was zeker niet de enige muzikant die zich liet inspireren door de laid back sound van J.J. Cale. Ook bekende artiesten en groepen als Lynyrd Skynyrd, Deep Purple, Johnny Cash, Captain Beefheart, Santana en Bryan Ferry namen nummers van hem op.

- advertentie -

De Amerikaan overleed vrijdag in een ziekenhuis in La Jolla (Californië) aan de gevolgen van een hartaanval.

J.J. Cale – Travelin’ light:

Muziek van J.J. Cale


Archiefstukken:

 • De reorganisatie van het Pruisische leger

  De reorganisatie van het Pruisische leger

  De hervormingscommissie stopte niet bij het ontslag van duizenden leidinggevenden, maar stelde ook een aantal andere structurele hervormingen voor. Lees verder »
 • Tien verdwenen dagen

  Tien verdwenen dagen

  Getallen, tijdsaanduidingen, maten en geldbedragen lijken objectieve waarheden. Maar dat zijn ze niet. Ze zijn ontworpen naar de menselijke maat. Mythevorming, misverstanden, manipulaties en machtsvertoon liggen ten grondslag aan de … Lees verder »
 • Over Brugse Zotten en Gentse Stroppendragers

  Over Brugse Zotten en Gentse Stroppendragers

  Brusselaars hebben de bijnaam ‘kiekenfretters’, inwoners van Aalst zijn ’ajuinen’ en een Antwerpenaar is een ’sinjoor’. Maar waarom worden Gentenaren ‘Stroppendragers’ en Bruggelingen ‘Brugse zotten’ genoemd? Lees verder »
 • Wat is een raddraaier?

  Wat is een raddraaier?

  Wie in de openbare ruimte de boel op stelten zet of bijvoorbeeld een relletje ontketent, wordt wel eens een raddraaier genoemd. Waar komt dit woord eigenlijk vandaan? Lees verder »
Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister