Dark
Light

Man die Anne Frank arresteerde werd na de oorlog spion‎

Auteur:
2 minuten leestijd

Anne Frank
Anne Frank
De SS’er die Anne Frank en haar familie in 1944 oppakte, Karl Jozef Silberbauer, blijkt na de oorlog jaren voor de Duitse geheime dienst gewerkt te hebben. Dat ontdekte journalist Peter-Ferdinant Koch in Amerikaanse archieven, zo meldt het Duitse magazine Focus.

Voor de West-Duitse geheime dienst, de Bundesnachrichtendienst (BND), werkten op het hoogtepunt tweehonderd voormalig medewerkers van Adolf Hitler. Dit meldt Koch in zijn boek over de relatie tussen SS’ers en de naoorlogse inlichtingendienst. Dat Silberbauer werkte voor de BND was onbekend. Hij kreeg na de oorlog geen straf omdat hij alleen maar bevelen zou hebben uitgevoerd. Er was alleen bekend dat hij na de oorlog een baan bij de politie had gekregen. Uit informatie die Koch in de Amerikaanse archieven vond, blijkt dat Silberbauer jarenlang als verbindingsofficier en recruiter voor de BND werkte. Hij zou tussen zijn oude ‘nazi-vrienden’ gezocht hebben naar geschikte spionnen voor de inlichtingendienst.

Arrestatie Anne Frank

Karl Jozef Silberbauer kwam op 4 augustus 1944 met drie Nederlandse helpers het Achterhuis binnen om de familie Frank te arresteren, nadat ze waren verraden. Silberbauer was gevreesd, vooral vanwege zijn brute verhoormethodes. Volgens Otto Frank was hij echter tijdens de arrestatie tamelijk mild voor de familie, nadat hij had ontdekt dat Otto Frank tijdens de Eerste Wereldoorlog een hoge rang had gehad in het Duitse leger. Miep Gies probeerde Silberbauer de dag na de arrestatie om te kopen zodat hij de familie zou laten gaan. Die zei echter dat hij niks voor haar kon doen, omdat zijn rang te laag was. Hij verwees haar door naar zijn meerderen, maar door hen werd ze de kamer uitgescholden. De familie Frank werd na de arrestatie via kamp Westerbork naar de vernietigingskampen Auschwitz en Bergen Belsen gebracht. Otto Frank was de enige van het gezin die terugkwam.

Silberbauer werd in 1963 opgespoord door nazi-jager Simon Wiesenthal om te bewijzen dat Anne Frank inderdaad door een nazi was opgepakt. Omdat Silberbauer alleen op bevel had gehandeld werd hij echter niet vervolgd. In een biografie over Anne Frank zegt hij over haar:

“Ze lijkt op de plaatjes in de boeken, maar een beetje ouder en knapper. ‘U heeft een schattige dochter’, zei ik tegen meneer Frank.”

Silberbauer overleed in 1972.

‘Schande voor ons land’

De directeur van het Anne Frank-centrum in Berlijn, Thomas Heppener, zegt tegen de Telegraaf het een schande te vinden dat Silberbauer na de oorlog in Duitsland aan de slag kon als spion.

“Na de oorlog was Duitsland blind als het om uiterst rechts ging. De nazi’s konden na 1945 in West-Duitsland overal verder werken. Dat de huidige BND tot de dag van vandaag niet over haar eigen verleden nadenkt, is veelzeggend en verschrikkelijk.”

De BND is een opvolger van de Organisation Gehlen (Org), de inlichtingendienst die werd opgericht in 1946 en die onder supervisie stond van de Amerikaanse CIA. Volgens het onderzoek van Koch, recruteerde Org agenten onder druk tijdens hun gevangenschap in Sovjetkampen. Ze hoopten zo vooral anti-communisten bij hun organisatie binnen te krijgen.

×