Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog

Diederik van Vleuten bij de kaart van Europa (NTR/VPRO)
Diederik van Vleuten bij de kaart van Europa (NTR/VPRO)
NTR en VPRO hebben een achtdelige televisieserie gemaakt waarin stilgestaan wordt bij de invloed die de Eerste Wereldoorlog op het neutrale Nederland had. Dit aan de hand van dagboeken.

Het Nederlandse leger op de fiets
Het Nederlandse leger op de fiets


De twee omroepen doen mee aan een internationale productie waarbij het grote verhaal van de Eerste Wereldoorlog tastbaar wordt gemaakt door het te vertellen aan de hand van de lotgevallen van individuen. Door teksten uit dagboeken, brieven, ansichtkaarten en telegrammen wordt de oorlog tot leven gebracht.

“Het plotselinge uitbreken van de oorlog, het leed in de loopgraven, de bovenmenselijke inspanningen van artsen en helpers, de zware verliezen onder burgers, de opstanden tegen de oorlog en het systeem; de hele geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog wordt ingekleurd aan de hand van veertien persoonlijke verhalen, die uit al die documenten zijn gedestilleerd.”

Titel van de serie luidt 14-18 Dagboeken uit de Eerste Wereldoorlog.

Voorafgaand aan de achtdelige serie zenden NTR en VPRO aanstaande zaterdag een aflevering uit over Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog, gepresenteerd door Diederik van Vleuten. In deze aflevering wordt onder meer stilgestaan bij de Nederlandse neutraliteit en bij de vier jaar lange mobilisatie van ons leger. Ook wordt gekeken naar de vluchtelingen uit België en naar Rotterdam, de stad die tijdens de Eerste Wereldoorlog een Edwin Ruis.

- advertentie -

Uitzending: elke zaterdag van 5 april t/m 7 juni, 20.20 uur, Ned 2

Jort Kelder & Diederik van Vleuten over de Eerste Wereldoorlog

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: