Dark
Light

Nederlandse broers geven Ötzi een gezicht

Auteur:
1 minuut leestijd
De gebroeders Kennis werken aan de reconstructie van Kennis, 2011
De gebroeders Kennis werken aan de reconstructie van Kennis, 2011 (CC BY-SA 2.0 - Simon Claessen - wiki)

Ötzi, de wereldberoemde ijsmummie die in september 1991 in de Italiaanse Ötzaler Alpen werd gevonden, heeft eindelijk weer een gezicht. De Nederlandse tweelingbroers, Adrie en Alfons Kennis, maakten een reconstructie en die is vanaf 1 maart aanstaande in het Zuid-Tiroler Archeologisch Museum te zien.

Foto’s van de reconstructie zijn nog niet vrijgegeven. Tot de opening van de tentoonstelling wordt het uiterlijk van Ötzi geheim gehouden. Bekend is wel dat de ijsmummie op het moment van overlijden ongeveer vijftig jaar oud was en dat hij een vrij spits gezicht had. De Nederlandse broers vermoeden verder dat Ötzi donkerbruin haar had omdat zijn ogen ook die kleur hadden.Vanwege zijn ouderdom zou hij echter ook al grijze haren hebben gehad.

De Duitse amateurbergbeklimmers Helmut en Erika Simon vonden de ijsmummie op 19 september 1991 bij het Ötztal, aan de Italiaanse zijde van de grens tussen Oostenrijk en Italië. Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat het om het lijk van een man ging die rond 3150 voor Christus overleed. Aanvankelijk werd de mummie in de media de Similaun-man genoemd, later werd hij vernoemd naar het dal waar hij gevonden was. Sindsdien heet de mummie Ötzi.

Ötzi is wereldberoemd, maar op de vaak gestelde vraag ‘hoe zag Ötzi er uit?’ is nooit echt goed antwoord gegeven. Twintig jaar nadat de ijsmummie gevonden werd, komt daar met de reconstructie van Adrie en Alfons Kennis verandering in. Voordat ze aan de slag gingen werden er eerst een groot aantal 3D-foto’s van het skelet van Ötzi gemaakt.

Het is niet voor het eerst dat de Nederlandse broers een reconstructie maken. Enkele jaren geleden maakten ze met hun bedrijf Kennis & Kennis ook al eens een reconstructie van een neanderthaler. Aan de reconstructie van Ötzi heeft het duo vijf jaar gewerkt. De ‘Ötzi met gezicht’ zal tot januari 2012 in het Zuid-Tiroler Archeologisch Museum te zien zijn.

Boek: De Gletsjermummie

BBC – Preserving the body of Ötzi

×