Dark
Light

Nijmeegse Vierdaagse op lijst nationaal erfgoed

Auteur:
1 minuut leestijd

Manschappen van de Koloniale Reserve tijdens de vierdaagse van Nijmegen – Foto: Regionaal Archief Nijmegen
Manschappen van de Koloniale Reserve tijdens de vierdaagse van Nijmegen – Foto: Regionaal Archief Nijmegen
De Nijmeegse Vierdaagse krijgt een plek op de nationale lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) heeft dat bekendgemaakt.

Unesco heeft sinds 2001 een lijst van immaterieel erfgoed. Op die lijst staan onder meer tradities, traditionele kennis, festivals en cultuuruitingen die volgens de organisatie beschermd moeten worden omdat dit erfgoed “belangrijk is voor culturele diversiteit in de wereld”. Enkele voorbeelden van tradities die al aan de lijst zijn toegevoegd zijn het midwinterhoornblazen, de Passiespelen en het schoonrijden.

De Vierdaagse van Nijmegen komt nu dus ook op de lijst. Marsleider Johan Willemstein en Ineke Stroucken, directeur van het VIE, ondertekenen hiervoor woensdag een certificaat.

In 1909 ging de eerste editie van de Nijmeegse Vierdaagse, officieel de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen, van start. Aanvankelijk was het vooral een evenement voor militairen. Tegenwoordig lopen jaarlijks zo´n 46.000 mensen van vijfenzeventig verschillende nationaliteiten mee.

DVD: De Nijmeegse Vierdaagse in Tal van Archiefbeelden

De Nijmeegse Vierdaagse in 1955

×