Schoonrijden wordt nationaal erfgoed

//
1 minuut leestijd

Sjoukje Dijkstra, 1960 - Foto: CC / Nationaal Archief / Anefo
Sjoukje Dijkstra, 1960 – Foto: CC / Nationaal Archief / Anefo
Schoonrijden op de schaats wordt officieel Nederlands erfgoed. De voorzitter van het het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) maakt dat dinsdag in Utrecht bekend, meldt de Telegraaf.

De Landelijke Vereniging van Schoonrijders diende enige tijd geleden het verzoek in om het schoonrijden op de schaats toe te voegen aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Als een activiteit op deze lijst staat kan hij later eventueel voorgedragen worden voor een plek op de Unesco-lijst van immaterieel erfgoed.

Voormalig langebaanschaatser Ard Schenk wordt ambassadeur van het schoonrijden.

Schoonrijden op de schaats wordt volgens het VIE al sinds de zeventiende eeuw beoefend en sinds de negentiende eeuw in wedstrijdverband. Het kunstrijden is verwant aan het schoonrijden. Met die sport behaalde Nederland internationaal onder meer successen via Sjoukje Dijkstra en Joan Haanappel.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie