Dark
Light

Claude Shannon (1916-2001) – Amerikaanse wiskundige

Auteur:
1 minuut leestijd
Claude Shannon Doodle Google jongleur
Claude Shannon Doodle Google jongleur

De Amerikaanse wiskundige en elektrotechnicus Claude Shannon, ook wel de “vader van de informatietheorie” genoemd, werd vandaag precies honderd jaar geleden geboren. Google staat bij dat feit stil met een zogenaamde Doodle, een aangepast logo op de startpagina van de zoekmachine.

Claude Shannon
Claude Shannon
Claude Shannon werd geboren op 30 april 1916. Hij studeerde onder meer elektronica en wiskunde aan de universiteit van Michigan.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte de Amerikaan samen met het wiskundegenie Alan Turing aan het breken van geheime codes van de nazi’s. Niet in Bletchley Park, waar de Britten hun codekrakers hadden zitten, maar in Washington. Alan Turing werd hier in 1943 naar toe gestuurd om de Amerikanen te helpen de achterstand op het gebied van het kraken van codes weg te werken. Voor wie wil weten wat de wetenschapper precies allemaal bedacht en ontwikkelde, verwijs ik (meer alfa dan beta) naar de Engelstalige Wikipedia.

Luchtige kant van Claude Shannon

Een zeer belangwekkend wetenschapper dus, maar dat betekende niet dat Claude Shannon, in de verte overigens familie van Thomas Edison, geen frivole kanten had. Zo bouwde hij in de jaren zeventig bijvoorbeeld een robot die kon jongleren:

https://www.youtube.com/watch?v=sBHGzRxfeJY

Dit was niet allemaal gein voor de wetenschapper. Shannon, zelf een fervent jongleur, ontwikkelde zelfs een hele wiskundige theorie van het jongleren. Deze gaat als volgt:

dd

Waarbij:

F = tijd dat een bal in de lucht blijft
D = tijd dat een bal in de hand blijft
V = tijd dat een hand leeg is
N = aantal ballen
H = aantal handen

In de Google Doodle is Shannon ook aan het jongleren.

‘Laat me met rust-box’

En dan was er nog een uitvinding die de Amerikaan zelf de ‘Ultieme Machine’ noemde. Dit apparaat – ook wel eens de ‘Laat me met rust-box’ genoemd –  bestaat uit een klein kastje met daarop een simpele schakelaar. Wanneer de schakelaar omgezet wordt, opent de doos zich en verschijnt er een arm die de schakelaar weer omzet zodat de box zich weer sluit.

Boek: Hoe een groep hackers, genieen en nerds de digitale revolutie ontketende

×