Dark
Light

NOS zendt verslag Elfstedentocht 1985 opnieuw uit

Auteur:
1 minuut leestijd
Affiche waarmee de NOS reclame maakte voor de Elfstedentocht van 1985
Affiche waarmee de NOS reclame maakte voor de Elfstedentocht van 1985

De NOS zendt aankomende zaterdag het gehele live televisieverslag van de Elfstedentocht van 1985 opnieuw uit. Dit omdat het die dag exact dertig jaar geleden is dat de Tocht der Tochten werd verreden.

Het televisieverslag is de hele dag te bekijken op NOS.nl. De uitzending begint om 5:00 uur ’s ochtends en duurt tot laat in de avond. In 1985 keken naar schatting zo’n acht miljoen mensen naar de uitzending. De live-verslaggeving werd verricht door Koos Postema en Mart Smeets.

De Elfstedentocht van 1985 was een bijzondere. Schaatsliefhebbers hadden lang moeten wachten op een nieuwe tocht. In 1963 was er voor het laatst een Elfstedentocht verreden. De NOS:

“Nederland verkeerde die dagen in 1985 massaal in extase, publiek trok in groten getale naar Friesland en marathonschaatsers konden eindelijk de droom verwezenlijken die tot dan enkel nog een illusie leek te zijn. De dertiende Elfstedentocht leidde tot een volksfeest zoals Nederland sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog niet meer had gekend.”

De tocht werd gewonnen door Evert van Benthem.

×