/

Wat zijn de elf steden van de Elfstedentocht?

Route van de Elfstedentocht
Foto gemaakt tijdens de Elfstedentocht van 1986. Een stukje klunen in de buurt van Franeker
Foto gemaakt tijdens de Elfstedentocht van 1986. Een stukje klunen in de buurt van Franeker (CC0 - Croes, Rob C. / Anefo - wiki)

De Elfstedentocht, ook wel “De Tocht der Tochten” genoemd, wordt in Nederland alleen geschaatst als er voldoende natuurijs ligt. Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland, is traditioneel zowel start- als eindpunt. Onderweg moeten de schaatsers nog tien steden langs om stempels op te halen. Aan het eind van de tocht hebben de deelnemers daarmee in totaal ‘elf steden’ bezocht. Maar wat zijn die elf steden van de Elfstedentocht ook alweer?

Route van de Elfstedentocht met de Friese plaatsnamen
Route van de Elfstedentocht met de Friese plaatsnamen (Publiek Domein – wiki)
Eerst nog wat beknopte geschiedenisfeitjes. De allereerste Elfstedentocht werd op 5 januari 1909 verreden. Deze tocht, georganiseerd door De Friesche IJsbond, had echter niet direct het karakter van een wedstrijd. Zo drukte de organisatie de 48 deelnemers bij de start het volgende op het hart:

“u dient de tocht eigenlijk niet te beschouwen als een wedstrijd, alleen de flink getrainde jongelui onder u mogen denken aan het winnen van een prijs”.

Er waren echter wel prijzen voor de snelste rijders klaargelegd. Winnaar werd de Nederlandse dominee en fotograaf Minne Hoekstra uit Warga. Hij deed er 13 uur en 50 minuten over om langs de elf steden te rijden. De tocht had indruk gemaakt. De Friesche IJsbond schreef daarom een prijsvraag uit voor het beste verhaal over de heroïsche schaatstocht. Opvallend genoeg werd die prijs ook gewonnen door Minne Hoekstra.

De Elfstedentocht heeft een lengte van bijna 200 kilometer. In totaal is de tocht vijftien keer verreden. Dit was in: 1909, 1912, 1917, 1929, 1933, 1940, 1941, 1942, 1947, 1954, 1956, 1963, 1985, 1986 en in 1997.

De elf steden van de Elfstedentocht:

In de elf steden van de tocht liggen stempelkaarten klaar. Zowel wedstrijd- als toerrijders moeten deze laten afstempelen. Wordt dit niet gedaan, dan krijgt men na aankomst op de Bonkevaart in Leeuwarden geen zogeheten Elfstedenkruisje.

Stad Afstand (km) vanaf startpunt
Leeuwarden – Ljouwert 0
Sneek – Snits 22
IJlst – Drylts 26
Sloten – Sleat 40
Stavoren – Starum 66
Hindeloopen – Hylpen 77
Workum – Warkum 86
Bolsward – Boalsert 99
Harlingen – Harns 116
Franeker – Frjentsjer 129
Dokkum – Dokkum 174
Leeuwarden – Ljouwert 199

Ook interessant: 8070 dagen wachten op de Elfstedentocht
Boek: Wachten op de Elfstedentocht

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: