Week van de koloniale geschiedenis

Olifantsvogel met ei, 1913

Wanneer de olifantsvogel precies uitstierf, is niet bekend. Waarschijnlijk legde het laatste exemplaar tussen de veertiende en zeventiende eeuw het loodje. Er zijn nog wel verschillende skeletten en eieren van het beroemde dier bewaard gebleven.

Ei van een olifantsvogel (Christie's)
Ei van een olifantsvogel (Christie’s)
Bovenstaande foto werd in 1913 genomen en toont het skelet en ei van een olifantsvogel.

De vogel, die drie meter lang en vijfhonderd kilo zwaar kon worden, kwam alleen voor op het eiland Madagaskar. De eieren van het dier konden tot vierendertig centimeter groot worden. De vogel wordt onder meer genoemd in verhalen over de reizen van Marco Polo. De olifantsvogel kon tot 3,5 meter lang worden. Het gaat daarmee waarschijnlijk om de grootste vogel die ooit leefde.

Heel soms worden er nog eieren van het dier gevonden. In 2014 werd bij Christie’s in Londen een eeuwenoud olifantsvogelei geveild voor 122.500 pond (bijna anderhalve ton).

- advertentie -
Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: